Am intrat deja în luna noiembrie şi de acum frigul va fi din ce în ce mai intens. Din această cauză, trebuie să ne protejăm tot mai mult şi mai ales să ferim copiii de bolile de sezon, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili în această perioadă.
Deseori, o simplă răceală se poate transforma în pneumonie în cazul lor. Această pneumonie este o infecţie care apare la unul sau chiar la ambii plămâni, boala fiind cunoscută şi sub denumirea de infecţie toracică.
„De foarte multe ori, pneumonia la copii este cauzată de viruşi sau de bacterii. Practic, din cauza infecţiei, căile respiratorii din plămâni se umflă şi produc mai mult mucus. Apoi, mucusul creează blocaje şi reduce cantitatea de oxigen care poate pătrunde în organism”, a declarat dr. Mioara Savu, medic de familie.
Pneumonia poate apărea după o altă infecţie respiratorie, cum ar fi răceala. Desigur, uneori pot apărea complicaţii asociate cu pneumonia, dar acestea nu sunt frecvente, iar medicul are datoria de a monitoriza copilul, astfel încât să nu dezvolte complicaţii.
Principalele semne şi simptome ale pneumoniei la copii sunt: febra mare şi respiraţia rapidă sau dificilă. Vor exista situaţii când veţi observa cum copilul se chinuieşte, efectiv, să respire şi se confruntă cu dificultăţi în acest sens. Apoi, la scurt timp apare şi tusea, iar cel mic este din ce în ce mai nervos sau somnoros. Alte simptome se referă la durerea în piept, mai ales atunci când tuşeşte, dar şi durerile de burtă sau durerile întregului corp, la tuse.
Acesta este şi motivul pentru care copilul ar trebui consultat de către un medic specialist imediat ce bănuiţi că ar putea suferi de pneumonie. De obicei, copilul nu va avea nevoie de teste, dar uneori se poate recomanda un test de sânge sau o radiografie pentru a ajuta la diagnosticarea pneumoniei cât mai corect.