30 August 2017
1262 accesări
0 comentarii

Boala Dengue este o afecţiune asemănătoare gripei, care se poate transmite prin muşcătura ţânţarului Aedes.

Potrivit specialiştilor clinicii Iowemed din Constanţa, persoanele cu risc sunt copiii, vârstnicii, persoanele cu imunitatea scăzută şi cele care călătoresc în zonele tropicale şi subtropicale endemice. Această afecţiune se manifestă prin frison, febră înaltă, cefalee, dureri musculare, sângerări gingivale sau nazale şi uneori hematurie (sânge în urină). Frecvent, simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli.

Suspiciunea clinică se realizează pe baza simptomelor şi a istoricului de călătorie al pacientului (zona endemică). Diagnosticul de certitudine se stabileşte, însă, pe baza analizelor medicale de laborator.

În primele şapte zile de boală acută, Antigenul NS1 se pozitivează la 24 de ore de la debutul simptomelor. Apoi, anticorpii anti IgM sunt detectabili la circa patru zile de la debutul bolii şi rămân prezenţi în sângele persoanelor infectate timp de 2-3 luni de la infecţie. Astfel, prezenţa acestora poate sugera fie o infecţie acută, fie o infecţie din antecedente.

În cazul unei a doua infecţii Dengue (o infecţie Dengue pentru o gazdă care a mai fost infectată în prealabil de un virus Dengue sau uneori după o vaccinare sau infectare flavivirus non-dengue), anticorpii reacţionează pe arii largi împotriva mai multor flaviviruşi.

Trebuie precizat că anticorpii dominanţi sunt IgG care sunt detectabili la un nivel înalt, chiar în faza acută a bolii şi persistă timp îndelungat sau chiar toată viaţa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU