Boala varicoasă este o afecţiune pe care pacienţii o percep, în primă fază, prin vase sparte la nivelul gambelor sau coapselor sau prin dilataţii venoase la acest nivel. În stadiile mai avansate, apare edemul şi modificările tegumentare reprezentate de o hiperpigmentare sau chiar, în stadiile finale, de ulcer varicos, un stadiu foarte grav al bolii varicoase.
„Dacă se ajunge la ulcer varicos, pacientul este într-un stadiu final în care calitatea vieţii lui este mult modificată. Cu alte cuvinte boala varicoasă este o afecţiune cronică, evolutivă şi invalidantă, începând cu primul stadiu şi terminând cu stadiul şase, al ulcerului varicos.
Cauzele de apariţie ale bolii varicoase sunt reprezentate de obezitate, de sarcină, de ortostatismul prelungit, dar, din experienţa mea, varicele se şi moştenesc genetic. Am avut destul de mulţi pacienţi care nu aveau nicio cauză determinantă şi cu toate acestea le-a apărut boala varicoasă la vârste mici. Sigur, trebuie să menţionăm şi modificările hormonale, care apar fie în sarcină,fie la administrarea de contraceptive sau din diverse alte cauze, care determină apariţia bolii varicoase”, a explicat dr. Alice Melihov, medic chirurg, specialist flebolog.
Specialistul îi sfătuieşte pe pacienţi, la primele semne de afectare venoasă, să se prezinte la un medic specialist, pentru a evita complicaţiile.