16 Ianuarie 2024
32 accesări
0 comentarii

Tot mai mulți români au început, în ultimii ani, să renunțe la țigările clasice și să apeleze la gadgeturi de vapat. Noile tehnologii au luat cu asalt piața din România în ceea ce privește aceste dispozitive, fiind disponibile pe rafturile oricărui magazin. Cu toate acestea, specialiștii ne atrag atenția că aceste noi tehnologii pot fi extrem de periculoase. Cadrele medicale susţin că, chiar dacă mulţi nu le consideră nocive, acest lucru nu este demonstrat. Din păcate, susţin medicii, cei care cad primii în această capcană sunt minorii neformaţi, ademeniţi de culorile aprinse, de aromele puternice şi de mirosul fructat.

„În România există tot felul de dispozitive electronice, cu diverse arome, care sunt interesante pentru tineri. Acestea au diverse culori, care sunt foarte interesante și reușesc să îi păcălească pe cei care nu sunt pregătiți în acest sens, care nu au o educație sanitară corespunzătoare. Cu toate acestea, nu s-a dovedit că ele sunt mai puțin dăunătoare decât fumatul clasic, nu se cunosc exact efectele pe termen lung. În România există pachete de țigări seducătoare, cu arome și promoții. Este un fenomen răspândit și la modă. La noi se găsesc oriunde, oricine poate cumpăra aceste gadgeturi inovative. Repet, nu s-a dovedit științific că ele nu afectează sănătatea pe termen lung, la fel cum o fac țigările clasice”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru.

În acest context, problema ar fi rezolvată, potrivit medicilor, dacă ar exista legi clare, care să reducă numărul de fumători în România. Conform acestora, dependența de țigări, chiar dacă este legală, nu este sănătoasă și trebuie să fie combătută. Acest lucru ar putea fi realizat printr-o educație sanitară corespunzătoare, ce trebuie să fie făcută încă din școală.

„În România ne confruntăm cu un fenomen demn de vestul sălbatic, în timp ce în alte țări fumatul a scăzut masiv în ultimii ani, dar la noi crește incidența. Acest lucru se întâmplă mai ales pe segmentul populației tinere, în rândul adolescenților. Legislația permite acest lucru și nu există un program de sănătate publică care să arate care sunt efectele pe termen scurt și lung”, mai explică medicul.

Taguri articol: sfatul medicului efecte fumat electronice

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de RIDICHE PETRUŢA