Ficatul joacă un rol important în descompunerea și eliminarea grăsimilor din organism. Uneori, acest proces al metabolismului se dereglează și grăsimile se acumulează în celulele ficatului, care nu vor mai funcționa corect. În acest mod, apare așa numita afecțiune „ficatul gras”.
Conform statisticilor, mai afectate sunt persoanele obeze, diabeticii și cei care consumă în exces alcool sau dulciuri. Specialiștii atrag atenția că ficatul gras (stenoza hepatică, așa cum este denumirea medicală) nu are simptome și ajunge să fie diagnosticată doar la analizele de sânge. Sau, dacă există, simptomele sunt vagi: oboseală, rezistență scăzută la efort, senzații de greață. Ecografia abdominală va arăta un ficat mărit în dimensiuni, iar un diagnostic cert se poate pune doar după efectuarea unei puncții hepatice.
„Ficatul gras” este suferința de la care pornesc toate bolile grave ale ficatului: hepatita cronică, ciroza, cancerul hepatic. De aceea, trebuie luate măsuri din prima.
„Ficatul gras” nu necesită tratament medicamentos, ci schimbarea stilului de viață: pierderea în greutate, restricția consumului de grăsimi, de zahăr, includerea vitaminelor și mineralelor în regimul alimentar, exercițiile fizice.