29 Octombrie 2017
1309 accesări
0 comentarii

Dacă aveţi multe aluniţe, le monitorizaţi şi aţi observat unele modificări, pielea este excesiv de uscată şi vă confruntaţi cu leziuni care nu trec, trebuie să mergeţi, de urgenţă, la dermatolog. Chiar şi pielea fără multe semne evidente ar trebui evaluată de medic, spun dermatologii.

Potrivit acestora, mai mult de 70 de procente dintre melanoame, cele mai periculoase cancere de piele, apar spontan, pe zone de piele fără nicio aluniţă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste trei milioane de persoane, din întreaga lume, se îmbolnăvesc, anual, de cancer de piele. Dintre acestea, peste 130 de mii sunt melanoame, cei mai expuşi riscului fiind amatorii de plajă şi solar. Experţii sunt de părere că subţierea stratului de ozon şi agresivitatea crescută a ultravioletelor au dus la o explozie a cazurilor de melanom. Medicii spun că şansele de vindecare pe termen lung cresc, dacă afecţiunea cutanată este diagnosticată la timp şi tratată corect.

„În ce priveşte terapiile, la ora actuală, există câteva criterii de operabilitate a melanomului, pentru ca tratamentul să fie cât mai eficient, există limite de rezecţie. Terapiile ulterioare, accesibile în România, sunt standard: este vorba despre chimioterapie, imunoterapie cu interferon, iar dintre medicamentele moderne, menţionăm imunoterapia şi terapia ţintită, care pot bloca dezvoltarea celulei tumorale”, afirmă dr. Emma Gheorghe, medic dermatolog.

Extrem de importante şi recomandate, pentru pacienţi, sunt şi testele genetice. Acestea pot orienta medicul către un tratament eficace pentru melanom. În plus, specialiştii insistă asupra efectuării biopsiei ganglionului santinelă.

„Chiar dacă nu există ganglion inflamat, palpabil, evidenţiat imagistic, totuşi, acesta poate să fie invadat. Evaluarea sa presupune injectarea unei substanţe la nivelul de unde s-a extras melanomul şi vizualizarea printr-o metodă imagistică. În cazul în care se depistează un ganglion afectat, se face o excizie a ariei ganglionare ca să se împiedice apariţia metastazelor”, completează medicul.

Cremele pentru protecţia solară, folosite şi în extrasezon

În funcţie de caz, medicii pot oferi soluţii de tratament şi pacienţilor cu metastaze. Însă terapiile pentru melanom sunt cu atât mai eficace, cu cât afecţiunea este depistată în stadiul incipient. Pentru un diagnostic cât mai precoce şi un pronostic cât mai bun, medicii dermatologi recomandă controlul dermatologic anual, şi femeilor, şi bărbaţilor, după vârsta de 20 de ani.

„Pe măsură ce nivelul de ozon se epuizează, din ce în ce mai multe radiaţii solare UV ating suprafaţa Pământului. Principalii factori care predispun la dezvoltarea cancerului de piele sunt: expunerea la soare, la solar şi prezenţa pe piele a aluniţelor. Oricine poate dezvolta cancer de piele, indiferent de tipul său de piele, rasă sau vârstă, indiferent de locul în care locuieşte sau de ceea ce face”, mai spune medicul dermatolog.

Controlul medical şi folosirea cremelor cu factor de protecţie solară, chiar şi când extrasezon, sunt cele mai bune metode de profilaxie împotriva cancerului cutanat.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii