17 Martie 2019
761 accesări
0 comentarii

În ultimii ani, modernizarea sistemelor CT, dar și apariția soft-urilor dedicate au impus urografia CT ca modalitate alternativă de investigare a aparatului reno-urinar, datorită calității înalte a imaginilor, rapidității examinării și mai ales a multitudinii de informații obținute în ceea ce privește aparatul reno-urinar, cât și restul viscerelor abdomino-pelvine.

Urografia CT reprezintă o tehnică imagistică optimizată, considerată în prezent principala metodă de explorare a tractului urinar (rinichilor, ureterelor și vezicii urinare). Dr. Adriana Iordan, medic primar Radiologie - Imagistică medicală la Centrul Medical „Pozimed” a precizat că aceasta este recomandată, în special, în caz de hematurie (prezența sângelui în urină).

„Exceptând prezența unei infecții sau inflamații a tractului urinar, care sunt diagnosticate, în principal, prin teste de laborator, urografia CT poate evidenția cele mai frecvente cauze ale hematuriei, respectiv prezența unei tumori la nivelul tractului urinar și litiaza urinară (existența de calculi sau pietre), care pot fi localizate în rinichi, uretere sau vezica urinară. O altă indicație importantă pentru efectuarea urografiei CT este stabilirea cauzei hidronefrozei (dilatația căilor urinare), care a fost evidențiată în prealabil prin altă metodă, cel mai frecvent prin ecografie. Apoi, hidronefroza poate fi determinată de un obstacol situat în interiorul sistemului urinar (calcul, cheag de sânge, formațiune tumorală) sau de o cauză externă, care comprimă un segment al tractului urinar, împiedicând funcționarea normală a acestuia”, a precizat specialistul.

Alte indicații ale urografiei CT sunt traumatismele cu risc de lezare a ureterelor, evidențierea anomaliilor congenitale ale tractului urinar, evaluarea sistemului urinar după efectuarea unor intervenții chirurgicale.

Care sunt contraindicațiile

Desigur, ca orice investigație, și urografia CT are câteva contraindicații. Acestea se referă la contraindicațiile generale ale administrării intravenoase a substanțelor de contrast iodate, valabile pentru orice tip de explorare CT. Totuși, chiar și în această situație, diagnosticul de litiază urinară poate fi stabilit cu acuratețe numai prin examinarea nativă (fără injectare de contrast).

În ceea ce privește tehnica de efectuare a urografiei CT, aceasta nu diferă prea mult față de alte explorări computer-tomografice. „Pacientul nu are nevoie de o pregătire specială, i se solicită doar să nu mănânce cu circa patru ore înainte. De asemenea, este necesară dozarea creatininei înaintea investigației, pentru că o valoare prea mare a acesteia contraindică folosirea substanței de contrast. Trebuie menționat și că pacienții dializați pot face această investigație. Ca urmare, bolnavul este așezat pe masa de examinare CT culcat pe spate, cu mâinile ridicate deasupra capului. După aceea, se efectuează o scanare CT nativă, după care se injectează intravenos substanța de contrast. Ulterior, pacientului i se solicită să se ridice și să se plimbe câteva minute, după care este așezat, din nou, pe masa de examinare, urmând a se efectua încă două scanări. În funcție de patologia existentă, uneori este necesară și o scanare tardivă (după 45, 60 sau chiar 120 minute)”, a completat dr. Iordan.

În cazul în care există contraindicații pentru administrarea substanței de contrast, chiar și o simplă scanare nativă CT poate furniza mult mai multe informații despre tractul urinar decât urografia clasică. La final, imaginile achiziționate sunt postprocesate cu ajutorul unui soft dedicat, care permite efectuarea de reconstrucții 3D și analiza detaliată a tractului urinar.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU