Bolile reumatice reprezintă cea mai frecventă formă de boală a timpurilor noastre. Specialiştii spun că mai mult de 50% din populaţie prezintă dureri musculo-scheletice. Afecţiunile osteoarticulare afectează mult mai des femeile, însă sunt extrem de grave, dacă nu sunt descoperite la timp, şi la femei, şi la bărbaţi, deopotrivă.
Dacă nu sunt recunoscute şi tratate la timp, bolile duc la modificări ireversibile, chiar la o distrugere completă a articulaţiilor, deformări care produc un handicap major. După accidentele de circulaţie, aceste boli sunt prin-cipala cauză care duce la handicap locomotor. La noi în ţară, cel puţin 200.000 de persoane suferă de artrită. „Cam cât un oraş mediu din România, ceea ce este mult”, după cum afirmă dr. Cătălin Codreanu, specialist boli reumatismale.
Pacientul cu poliartrită reumatoidă se confruntă cu dureri groaznice, care durează zile, luni întregi, fără a şti când vor debuta şi când se vor ter-mina. Se diminuează drastic lucrurile pe care acesta poate să le facă, începând cu igiena personală. De asemenea, bolnavul are stări de ameţeală, este tot timpul obosit şi îi scade puterea de concentrare. Se instalează inabilitatea de a putea să programeze şi să planifice lucruri, deoarece niciodată nu ştie când va avea crize de durere. Pacientul cu poliartrită reumatoidă are nevoie să fie trimis cât mai urgent de la medicul de familie către reumatolog. Doctorul trebuie să aibă suficient timp pentru consultaţia pacientului, iar mai apoi să îi explice tratamentul şi efectele lui. Pacientul trebuie să aibă cel mai bun tratament existent la momentul respectiv, fără condiţionări date de sistemul de sănătate. Mulţi pacienţi se plâng că sunt chemaţi la comisii, în mod inutil, pentru a fi evaluaţi, când ei abia se pot deplasa: „Am proteze la ambele şolduri. Nu e nevoie să vin la comisie, mă cheamă ca să vadă dacă mi-au crescut şoldurile la loc. Nu sunt recif, nu îmi cresc şolduri la loc. Am tije de titan”, a declarat Ovidiu Constantinescu, pacient ce suferă de 20 de ani de poliartrită reumatoidă.
Bolnavii suportă dureri de nedescris
Bolnavii cu poliartrită reumatoidă sunt nevoiţi să suporte dureri de nedescris ce le afectează viaţa pe toate planurile. Potrivit dr. Cătălin Codreanu, poliartita reumatoidă netratată sau tratată necorespunzător are, de obicei, o evoluţie severă şi progresiv agravantă, generând durere şi inflamaţie articulară, distrucţii osteocartilaginoase definitive şi handicap funcţional semnificativ. Peste 50% dintre pacienţi îşi încetează activitatea profesională în primii 5 ani de boală, iar la 10% din cazuri apare o invaliditate gravă în primii 2 ani de evoluţie. Apariţia unor leziuni viscerale este responsabilă de o scurtare a duratei medii de viaţă cu 5 până la 10 ani. Din acest motiv, diagnosticul trebuie confirmat într-un stadiu cât mai precoce, iar tratamentul modificator de boală trebuie început, imediat, după precizarea diagnosticului.
„Diagnosticul precoce şi tratamentul inovator, respectiv terapiile biologice, au dat o altă perspectivă asupra poliartritei reumatoide, pentru mulţi pacienţi. În viitor, biomarkerii noi, pentru diagnostic, prognostic şi răspuns terapeutic, vor îmbunătăţi şi mai mult rezultatele. În ciuda recentelor descoperiri medicale, pacienţii au în continuare probleme serioase nerezolvate şi rămân pentru perioade semnificative de timp în incapacitate de muncă”, menţionează specialistul.