Oamenii, în ziua de astăzi, tânjesc la o viață fericită, la o stare materială satisfăcătoare și la o stare de sănătate bună. Printre aceste deziderate principale, prinsă în cel al sănătății este și menținerea la o masă corporală optimă. Nu-i de mirare că este o adevărată industrie în domeniul nutriției, cu specialiști care fac diverse recomandări, bazate pe cunoștințe și moduri de viață diferite. Este extrem de important să învățăm să mâncăm sănătos și să ne luăm majoritatea substanțelor necesare din alimente. De asemenea, atunci când avem nevoie să pierdem câteva kilograme, este important să nu apelăm la diete drastice. Mai degrabă, trebuie să aplicăm câteva principii pe care să le menținem pe o perioadă lungă de timp. Totodată, cum industria a explodat, internetul este plin de tot felul de combinații miraculoase de elemente care ne promit energie și sănătate deplină. Atunci, ca în orice domeniu, este nevoie de o doză de scepticism, dar și de o educație medicală veritabilă, pentru stabilirea unor surse credibile.
Fibrele alimentare au fost un subiect de discuție intensă în medicină, cu studii serioase care le-au dovedit eficiența în anumite patologii. Fibrele există în mod natural în alimente. Fibrele le culegem, astfel, din alimente, nu din suplimente. Cele mai bogate în fibre sunt cerealele și leguminoasele. În consumul de cereale, trebuie evitat glutenul doar în cazul în care există o boală diagnosticată clar, iar ea impune evitarea glutenului, în rest, nu aveți de ce să evitați glutenul. De asemenea, e nevoie de moderație, întrucât cerealele sunt bogate în carbohidrați. În cazul leguminoaselor, lucrurile stau altfel. Se pot consuma și cantități mai mari de verdețuri, pentru că sunt pline de fibre, minerale, vitamine și, de regulă, nu au mulți carbohidrați. Un studiu a arătat că oamenii care au consumat verdețuri au fost cu 11 ani mai tineri din punct de vedere cerebral față de cei ce nu aveau o dietă care să cuprindă verdețuri în mod constant.