20 Februarie 2019
1019 accesări
0 comentarii

Ce sunt nodulii tiroidieni? În cazul în care nu ştiaţi, aceşti noduli reprezintă o creştere anormală a numărului de celule tiroidiene. La acest moment, 50% din populaţie prezintă noduli tiroidieni, afectând în egală măsură atât femeile, cât şi bărbaţii. De regulă, majoritatea nodulilor tiroidieni sunt asimptomatici şi sunt descoperiţi pur şi simplu întâmplător, cu ocazia efectuării unei ecografii.

„De obicei, simptomele sunt date de nodulii mari, care pot face compresie pe trahee sau esofag, şi anume: senzaţie de sufocare sau respiraţie cu dificultate, voce răguşită, dificultate sau durere la înghiţit.

Nodulii tiroidieni pot fi unici, multipli, chistici, solizi sau cu componenţă mixtă. Trebuie precizat că 95% dintre nodulii tiroidieni sunt benigni şi doar 5% sunt maligni (canceroşi). Cu toate acestea, riscul de malignitate este similar atât la nodulii unici, cât şi la guşa polinodulară”, a declarat dr. Claudia Grigorov, medic specialist endocrinolog la Centrul Medical „Pozimed”.

Semnele clinice care ridică suspiciunea de cancer tiroidian sunt următoarele: nodulul creşte repede în dimensiuni, este dur la palpare, aderent la ţesuturile din jur. Apoi, pacientul observă că i se schimbă vocea sau că este răguşit, iar în acelaşi timp, prezintă dificultăţi la înghiţit sau atunci când respiră.

Cauzele certe implicate în apariţia nodulilor tiroidieni nu sunt cunoscute, dar există câţiva factori de risc, cum ar fi deficitul de iod, tiroidita cronică autoimună, predispoziţia genetică, adică riscul de apariţie al nodulilor este mai mare la cei care au rude de sânge cu această patologie. Tot la capitolul riscuri, pot fi amintite iradierile în zona capului sau gâtului pentru anumite tipuri de tumori ori explozii nucleare, gen Cernobîl, în 1986.

Hormonii estrogeni pot fi aparent implicaţi în dezvoltarea nodulilor, datorită faptului că sunt de patru ori mai frecvenţi la femei decât la bărbaţi.

Ecografia, o investigaţie necesară

Principalele probleme pe care le ridică prezenţa unui nodul tiroidian sunt legate de natura sa (benign sau malign), dar şi de statusul funcţiei tiroidiene. Ca urmare, ecografia este investigaţia necesară în cazul unui astfel de diagnostic, care poate oferi informaţii valoroase despre dimensiunea unui nodul, contur, caracteristici, vascularizaţie, prezenţa calcificărilor şi a adenopatiilor, raportul acestuia cu structurile învecinate etc.

„Ecografia ne poate sugera caracteristicile de benignitate sau malignitate ale unui nodul şi este foarte importantă în diagnosticare şi în cazul nodulilor care necesită monitorizare periodică, pentru a vedea dacă aceştia îşi schimbă caracteristicile sau dacă se măresc în dimensiuni.

Medicul endocrinolog vă va recomanda în momentul depistării unui nodul analize specifice pentru a verifica statusul tiroidian. Majoritatea nodulilor tiroidieni se asociază cu funcţia tiroidiană normală (analize hormonale în parametri normali), uneori cu hipotiroidie, alteori cu hipertiroidie (adenom tiroidian toxic sau guşă polinodulară hipertiroidizată). Totodată, medicul endocrinolog va recomanda în funcţie de datele clinice particulare ale fiecărui pacient urmărire ecografică periodică, tratament medicamentos (în caz de hipo/hipertiroidie), puncţie biopsie cu ac fin, ghidată ecografic sau intervenţie chirurgicală”, a explicat dr. Claudia Grigorov.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU