Copiii se pot confrunta în primii ani de viaţă cu o afecţiune inflamatorie intestinală cronică, caracterizată prin afectarea oricărui segment al tractului digestiv, începând de la nivelul cavităţii bucale şi până la nivelul anusului. Ne referim la boala Crohn, în cazul căreia inflamaţia este localizată, cel mai des, la nivelul ileonului terminal, dar se poate extinde pe cale sistemică sau tegumentară.
Potrivit dr. Cristina Dragomir, această boală afectează atât băieţii, cât şi fetele. Din păcate, factorii ce duc la apariţia bolii Crohn în copilărie nu sunt cunoscuţi cu exactitate. Totuşi, cercetările specialiştilor arată că principalii factori de risc incriminaţi în apariţia bolii Crohn sunt factorii de mediu şi ereditatea, deci factorii genetici.
Conform studiilor efectuate de-a lungul timpului, aproximativ unul din zece cazuri de boală Crohn pediatrică acuză prezenţa bolii la una dintre rudele de gradul întâi (mamă, tată, frate sau soră). De asemenea, copiii care prezintă istoric familial de boală Crohn sunt de câteva ori mai expuşi riscului de a dezvolta această boală faţă de ceilalţi copii.
În general, manifestările clinice apărute în cadrul bolii Crohn la copii nu sunt specifice şi pot fi înregistrate între 8 şi 12 ani. Aşa că, dacă observaţi că cei mici nu se simt bine, au febră, nu au poftă de mâncare sau un apetit capricios, mergeţi la medic! Totodată, este posibil ca ei să scadă în greutate, să sufere tulburări de creştere şi dezvoltare, retard pubertar sau modificări comportamentale, ceea ce ar trebui să vă pună serios pe gânduri.