Boala lui Addison este o boală endocrină foarte rară, care se referă la o deficiență hormonală, caracterizată prin pierderea greutății, slăbiciune în mușchi, tensiune arterială scăzută și întunecarea pielii. Specialiștii spun că boala Addison apare când glandele suprarenale nu mai produc suficient hormoncortizol, iar în unele cazuri nici aldosteron. Din aceste motive, boala este uneori numită insuficiență suprarenală cronică.
Ea se declanșează în momentul în care glandele suprarenale secretă cantități insuficiente de hormoni. Medicii afirmă că un hormon extrem de important pentru funcționarea normală a organismului este cortizolul, acesta acționând asupra majorității organelor. De fapt, cortizonul are un rol extrem de important, deoarece ajută organismul să răspundă la stresul creat în urma diverselor cauze, cum ar fi boli, nașteri sau operații. Aldosteronul este un alt hormon esențial, care ajută la păstrarea sării și a apei în organism și la menținerea tensiunii arteriale. Boala lui Addison apare în momentul în care glandele suprarenale nu produc suficient cortizol.
Desigur, sistemul imunitar contribuie la distrugerea unei părți din glanda suprarenală, care secretă cei doi hormoni, cortizol și aldosteron, fapt ce duce la dezvoltarea bolii Addison. Astfel de distrugeri glandulare pot apărea și în cadrul cancerului, tuberculozei, anumite boli infecțioase și tipuri de radioterapie, precum și în cadrul leziunilor la nivelul glandelor suprarenale apărute în timpul sarcinii sau travaliului.
Printre simptomele cele mai des întâlnite la această boală se numără scăderea și chiar lipsa poftei de mâncare, pierderea masivă în greutate, oboseală și slăbiciune musculară, dar și durerile abdominale, diaree, greață, vărsături, senzație de amețeală.