Sursa Verywell Mind

Sursa Verywell Mind
24 Aprilie 2020
814 accesări
0 comentarii

În cabinetele medicilor ajung pacienți cu tot felul de afecțiuni, iar boala obstructivă carotidiană este una dintre ele, aceasta fiind, în ziua de azi, una dintre cauzele principale ale accidentelor vasculare ischemice.

Potrivit dr. Camelia Ignat, boala apare din cauza ateromatozei de la nivelul arterelor carotide și reprezintă o problemă extrem de serioasă, pentru că, neglijată, poate duce la apariția accidentului vascular cerebral.

Ce se întâmplă, de fapt? În mod obișnuit, creierul uman primește sânge cu oxigen şi substanţe nutritive prin intermediul a patru artere, două artere carotide şi două artere vertebrale. Drept urmare, ateroscleroza carotidiană sau boala carotidiană se produce abia în momentul în care arterele se îngroaşă cu depozite de colesterol şi calciu, fiind pe locul trei ca frecvenţă după arterele coronare şi cele ale membrelor inferioare.

„Din păcate, plăcile de ateroscleroză duc, încet, dar sigur, la îngustarea arterelor şi încetinesc scurgerea sângelui către creier sau, mai rău, se pot rupe. Mai departe, este posibil ca bucăţi din ele să ducă la blocarea vaselor de sânge mai fine de la nivelul creierului. Oricum, în ambele cazuri, creierul nu mai primeşte suficient sânge, ceea ce poate provoca un accident vascular cerebral, cu paralizia unei jumătăţi a corpului şi a feţei sau se poate solda cu decesul pacientului, în unele cazuri, dar mai rar. În acelaşi timp, există situaţii în care o parte din accidentele vasculare cerebrale au ca şi cauză îngustarea arterelor carotide”, a explicat medicul.

Cum identificaţi boala carotidiană? De cele mai multe ori, aceasta este depistată în urma unui AVC, pe care un individ l-a făcut la un moment dat. La investigațiile din spital, cadrele medicale observă că arterele sale s-au îngustat sau sunt, efectiv, blocate.

Placa ce blochează artera poate fi îndepărtată

Mai grav este că o bună parte dintre acești pacienți care suferă un AVC din cauza arterelor carotide au înainte semne care anunță un atac ischemic tranzitor (AIT) și nu fac nimic, nu iau medicamente și nu se adresează unui specialist.

Dr. Camelia Ignat spune că un AIT este, de fapt, o tulburare de funcţionare a creierului temporară, dar de o dimensiune mai mică. Așa se face că bolnavii care se află în această situație se simt slăbiți, le amorțește fața, și la fel se întâmplă și cu membrele. În scurt timp de la debutul bolii, oamenii întâmpină dificultăţi de vorbire sau de vedere, încep să vadă tot mai în ceață etc.

„Partea bună a lucrurilor este că toate aceste stări nu durează mai mult de o zi, după care pacientul îşi revine la normal”, a completat specialistul.

Aceasta a precizat că, la ora actuală, cel mai eficient tratament pentru boala carotidiană constă în îndepărtarea plăcii care blochează artera. Acest tip de intervenție se numeşte endarterectomie carotidiană şi se poate realiza cu ajutorul anesteziei locale sau generale. Pacientul va pleca acasă la scurt timp după operaţie. De-a lungul timpului, chirurgia carotidiană a evoluat enorm, așa că riscurile ei sunt extrem de reduse, chiar și la pacienţii vârstnici. Altfel spus, rezultatele au arătat că este o intervenţie sigură şi durabilă, prevenind semnificativ accidentele vasculare cerebrale.

În schimb, la unii pacienţi, îngustarea carotidei, localizată într-o zonă dificilă, sau starea generală de sănătate a pacientului pot face operaţia riscantă. Așadar, în cazul angioplastiei carotidiene, pacientului i se va introduce un tub lung, până la nivelul carotidei, apoi un alt cateter cu balonaş, cu care va presa placa la peretele arterial, lărgind, astfel, vasul. El va plasa un conduct fin de metal numit stent, pentru a menţine carotida deschisă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU