spitaluljudeteanbolnavioncologie-1336579723
După inaugurarea recentă a noii unităţi de Ortopedie, dar şi a sistemului ultramodern de supraveghere video, Spitalul Judeţean Constanţa va avea, de săptămâna viitoare, o secţie nou-nouţă dedicată Oncologiei. Constănţenii bolnavi de cancer vor fi trataţi, astfel, cu aparatură de ultimă generaţie, în cele mai bune condiţii.
Lucrările pentru Secţia de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se vor finaliza în scurt timp, iar pe 17 mai unitatea va fi inaugurată oficial de conducerea unităţii sanitare. "Este o secţie refăcută în totalitate şi va avea şi o altă locaţie. Noua unitate a fost construită în aşa fel încât să asigure tratamentul bolnavilor oncologici în condiţii cât mai bune", a declarat, ieri, dr. Dan Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean. Secţia a fost amplasată la demisolul spitalului, lângă actualul centru de cobaltoterapie. "În acest fel se va facilita accesul pacienţilor către cobaltoterapie", a mai spus medicul.
Doar 25 de paturi pentru pacienţii cu cancer
Secţia de Oncologie inaugurată săptămâna viitoare va fi dotată doar cu 25 de paturi pentru bolnavi. Dr. Căpăţână ne-a explicat, însă, că acest număr de paturi este suficient în condiţiile în care în Constanţa mai există şi două centre private de terapie oncologică. "Am micşorat numărul de paturi pentru că au apărut centre private în Constanţa şi nu pot decât să salut acest lucru. Concurenţa face bine în orice societate. Este vorba despre două centre private de Oncoterapie care împreună au în jur de 50 de paturi. Cu cele 25 ale noastre sunt mai multe decât erau înainte pe toată Dobrogea", a declarat medicul.
Potrivit managerului SCJU, faptul că mai există şi alte centre de Oncologie nu face alt-ceva decât să crească stan-dardele serviciilor medicale care sunt oferite pacientului. "Pentru a nu pierde pacienţii care merg la privat şi noi trebuie să ne aliniem la nişte standarde", a mai spus dr. Dan Căpăţână.
Investiţie de peste 2 milioane de euro
Secţia de Oncologie a fost reconstruită în întregime din fonduri asigurate de Ministerul Sănătăţii, mai aflăm de la managerul Spita-lului Judeţean. "Reparaţia capitală a Oncologiei a fost făcută exclusiv cu bani de la minister. Costul final este în jur de 2 milioane de euro", spune dr. Căpăţână. În schimb, mobilierul a fost cumpărat cu bani din sponsorizări. "Paturile şi noptie-rele au fost achiziţionate dintr-o sponsorizare venită de la Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa. Ţin să îi mulţumesc directorului Felix Stroe, cel care din propria iniţiativă a convocat Consiliul de Administraţie pentru a ne oferi aceşti bani", a menţionat şeful SCJU.
Cel mai modern centru de terapie Oncologică din ţară
Secţia de Oncologie a fost reconstruită în totalitate şi pentru că Spitalul Judeţean vrea să ridice, în viitorul apropiat, un nou centru de terapie oncologică în curtea unităţii medicale.
"Lucrările ar putea costa aproxi-mativ 10 milioane de euro, dar nu este o investiţie pentru doi ani, ci probabil pentru 50 de ani. Deocamdată nu ştim proiectul definitiv şi nu putem estima timpul de execuţie, dar eu spun că într-un timp rezonabil Constanţa va avea cel mai modern centru de terapie oncologică din ţară în materie de chimioterapie şi radioterapie", a precizat managerul unităţii medicale.
Centrul va fi dotat cu simulator, acceleratoare liniare de particule, care reprezintă cea mai modernă metodă de radioterapie din lume, dar şi brahiterapie, o terapie specială pentru tratamentul cancerului de col uterin. În prezent, conducerea spitalului poartă discuţii cu arhitecţii pentru a stabili unde şi cum vor construi noul centru. "Am făcut deja studiile geotehnice pentru a vedea dacă terenul din jurul spitalului rezistă unei asemenea construcţii. Acum urmează să discutăm cu proiectanţii pentru a vedea care este cea mai bună soluţie", a spus dr. Căpăţână.