În fiecare an, în sezonul rece, copilaşii sunt foarte des diagnosticaţi cu bronşiolită. Din păcate, sezonul rece activează numeroşi viruşi, mai ales când au loc schimbări frecvente de temperatură, iar bronşiolita se află printre cele mai frecvente afecţiuni care apar în rândul micuţilor şi care îi sperie pe părinţi din cauza simptomelor destul de severe.
Practic, bronşiolita este o infecţie a bronhiilor mici, căile de transport ale aerului în plămâni, iar în cazul celor mici produce manifestări respiratorii severe. De ce apare frecvent în rândul copiilor, se întreabă, deseori, adulţii. Din cauza contactului frecvent al acestora cu diferiţi germeni, pentru care nu au imunitate (rezistenţa organismului la acţiunea unui microb). Trebuie să ştiţi, însă, că bronşiolita se aseamănă foarte mult, la simptome, cu gripa.
„De obicei, unul din trei copii cu vârsta mai mică de un an prezintă cel puţin un episod de bronşiolită acută, iar în majoritatea cazurilor este incriminat virusul sincitial respirator”, a declarat dr. Tatiana Chisnoiu, medic pediatru.
Factorii care favorizează apariţia bronşiolitei sunt expunerea copilului în medii aglomerate, părinţii fumători sau expunerea copilului indirect la fumul de ţigară etc. Boala, a precizat specialistul, debutează cu o
zi-două de febră, rinoree, obstrucţie nazală, tuse, care poate deveni spastică ulterior, în accese prelungite. De asemenea, trebuie evaluat impactul simptomatologiei respiratorii asupra capacităţii sugarului de a se alimenta şi, de asemenea, abilitatea familiei de a îngriji copilul şi a sesiza dacă starea acestuia se agravează.
„În cazul sugarilor trebuie continuată alăptarea, iar cei mici să beneficieze de mese scurte şi dese. Tratamentul constă în nebulizare (aerosoli), iar boala poate dura până la trei săptămâni, asta în cazurile ce prezintă complicaţii şi necesită spitalizare”, a explicat dr. Chisnoiu.