24 Ianuarie 2024
48 accesări
0 comentarii

Bronșiolita este o afecțiune a plămânilor care apare ca urmare a unei infecții cu un virus la nivelul bronhiolelor și care se manifestă exclusiv la copii, în general la sugari, bebeluși și copii de vârstă foarte mică, de până la doi ani. În cazul copiilor mai mari și al adulților cu simptomatologie similară, vorbim despre bronșită, cu o singură excepție: la adulți poate apărea bronșiolita obliterantă, o afecțiune foarte rară și periculoasă, care se caracterizează prin apariția unor polipi la nivelul căilor respiratorii, ceea ce duce la blocarea acestora.

În aceste condiții, polipii apar rar la pacienții cu bronșită, în general ca efect secundar al unor boli de plămâni, cum ar fi fibroza chistică sau în cazul transplantului de plămâni, pe fondul imunității scăzute. Potrivit dr. Melania Rusu, bronșiolita presupune o inflamare a bronhiolelor, o încărcare a acestora cu mucus, ca urmare a infecției cu un virus. Bronhiolele sunt ramuri terminale mici (cu un diametru de aproximativ 1 milimetru) ale căilor aeriene din plămâni. Ca urmare a inflamării lor și a încărcării cu mucus, respirația copilului devine dificilă. Totuși de cele mai multe cazuri, bronșiolitele pot fi îngrijite acasă, dar îngrijirile medicale de specialitate sunt absolut necesare. Cu toate acestea, este recomandat să se apeleze la sfatul specialistului de la primele semne de boală. Partea bună este că bronșiolita tratată corect se ameliorează după aproximativ 7-10 zile de la începerea tratamentului.

„Această afecțiune apare, în mod frecvent, în sezonul rece, fiind cauzată de o infecție virală, în cele mai multe cazuri de virusul respirator sincițial. Acest virus este des întâlnit și se răspândește extrem de ușor prin tuse și strănut, aşa că aproape toți copiii trec printr-o infecție cu acest virus până la vârsta de doi ani. La copiii mai mari, dar și la adulți, o infecție cu virusul respirator sincițial poate să provoace tuse sau o răceală comună, dar la cei cu vârste mici poate duce la apariția bronșiolitei. În momentul în care virusul a ajuns în organism, bronhiolele se inflamează, se încarcă de mucus și respirația devine dificilă. În sezonul rece, epidemiile cu virusul respirator sincițial sunt frecvente și răspândirea acestuia se face ușor, prin aer, prin picături, prin folosirea în comun a obiectelor”, a explicat medicul. Infectarea cu acest virus respirator sincițial nu duce, însă, la imunizare, astfel că, în următorul sezon rece, probabilitatea ca cel mic să se reinfecteze rămâne la fel de mare.

De asemenea, trebuie precizat că bronșiolita poate fi provocată și de alte virusuri, precum cele care duc la apariția gripei sau a răcelilor comune. Indiferent de tipul de virus care a provocat afecțiunea, simptomele sunt similare. Într-o primă fază, acestea sunt similare cu simptomele unei răceli comune: strănut, nas înfundat sau scurgeri nazale, tuse și temperatură de până la 38° C.

Un copil cu bronșiolită poate avea și următoarele simptome: respirație sacadată; lipsa poftei de mâncare; somnolență; nu se trezește pentru a fi alăptat; este irascibil; scoate un șuierat ușor atunci când respiră.

Taguri articol: sfatul medicului epidemii bronsiolita

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU