09 Noiembrie 2015
6797 accesări
38 comentarii

Milioane de oameni sunt afectaţi de căderea părului. Unora, părul le creşte înapoi fără să facă nimic, în timp ce alţii au nevoie de tratament pentru acest lucru. Uneori, însă, indiferent de ce remedii sau tratamente aplicăm, părul nu va creşte la loc deloc. Căderea părului, până la un anumit punct, poate fi un lucru perfect normal, însă pierderea rapidă a părului poate ascunde şi boli grave.Pentru a afla care sunt cauzele căderii părului, ar trebui să vedeţi un medic dermatolog.

Care sunt cauzele căderii parului

Motivele pentru căderea părului sunt multe. Când pierderea părului începe brusc, cauza poate fi din cauza bolii, dietei, a tratamentelor cu medicamente sau a naşterii. Dacă pierderea părului este graduală şi devine vizibilă în perioade lungi de timp, atunci căderea părului poate avea la bază o cauză ereditară. Anumite practici de îngrijirea părului, de asemenea, poate duce la pierderea vizibilă a părului.Iată mai jos câteva dintre cele mai întâlnite cauze ale pierderii părului:

Alopecia

  • Alopecia androgenetică este cea mai frecventă cauză de pierdere a părului. Aceasta afectează atât bărbaţii, cât şi femeile. Este o cauză ereditară şi se manifestă diferit de la un individ la altul.La mulţi bărbaţi se văd pete de chelie, mai ales pe partea de sus a capului. Femeile, pe de altă parte, au tendinţa de a păstra linia părului lor, însă firul se degradează, se subţiază şi se răreşte.
  • Alopecia areată: Cercetătorii cred că aceasta este o boală autoimună. Persoanele cu alopecia areată sunt de multe ori sănătoase şi, cu ajutorul medicului dermatolog, poate combate această tulburare cu rezultate satisfăcătoare.
  • Alopecia cicatricială: această afecţiune rară distruge foliculii de păr.Adesea, se manifestă prin plăci unde firele de păr sunt absente sau reduse, cu caractere modificate, cu modificări inflamatorii sau prezenţă de scuame în zonele de scalp afectate. Procesul cicatricial, odată iniţiat, devine definitiv.

Boală

Căderea părului poate fi primul semn al unei boli. Aproximativ 30 boli, inclusiv boli tiroidiene şi anemia, duc la căderea părului. Prin tratarea bolii, pierderea părului poate fi de multe ori oprită sau inversată.De asemenea, intervenţiile chirurgicale majore, febra mare, infecţiile severe sau chiar gripa pot duce la pierderea părului.Unele tratamente pentru cancer: radioterapie şi chimioterapie pot cauza pierderea parului. Această pierdere a părului este de multe ori temporară.

Afecţiuni ale tiroidei

Fie că este vorba despre hipotiroidism sau despre hipertiroidism, consecinţele sunt aceleaşi - căderea părului din cauza dezechilibrului hormonal. Hormonii contribuie la reglementarea funcţiilor din organism, inclusiv creşterea părului. Administrarea tratamentului corespunzător în cazul afecţiunilor tiroidiene contribuie la controlarea căderii părului.

Pecinginea scalpului

Această boala este contagioasă şi frecventă la copii. Fără tratament eficace, pecinginea poate provoca calviţie. Forma sub care se manifestă este a unor pete cu cruste, un fel de petice de păr rupt pe cap, cauzate de o ciupercă. Potrivit medicului primar pediatru Chiraţa Blacioti, pecinginea se poate transmite de la un om la altul, fie prin contact direct cu persoana infectată sau prin obiecte contaminate, precum saltea, pernă, pieptene. Există şi situaţii, ce-i drept, mai rare, când ciuperca se poate transmite de la un animal infectat (pisici, câini) sau chiar din sol.

Naşterea

După naştere, unele femei se confruntă cu o cădere accentuată a părului din cauza nivelului de estrogen. Pierderea părului este temporară, iar în câteva luni părul va creşte la loc.

Menopauza

Căderea parului este comună în timpul menopauzei. Această pierdere este de multe ori temporară.

Stresul

Persoanele care se confruntă cu un eveniment traumatic (de exemplu, moartea unei persoane dragi sau divorţ) pot cauza pierderea părului.

Dieta şi alimentaţia deficitară

  • Pierderea în greutate: căderea părului poate deveni accentuată după ce persoana a pierdut mai mult de 15 kilograme într-o singură lună. Fenomenul se poate menţine chiar şi la 6 luni după pierderea în greutate.
  • Vitamina A: Prea multă vitamina A poate duce la căderea părului. Se poate ajunge la această situaţie prin suplimentele de vitamine sau medicamente. Odată ce corpul nu va mai primi cantităţi mari de vitamina A, creşterea normală a părului se va relua.
  • Proteine: În cazul în care organismul nu primeşte suficiente proteine prin alimentaţie, căderea părului va deveni vizibilă. Practic, din cauza carenţei proteice, creşterea părului se stopează. Consumul constant de alimente bogate în proteine ​​va opri pierderea părului.Carne, ouă şi peştele sunt surse bune de proteine. Vegetarienii pot obţine mai multe proteine ​​prin adăugarea de nuci, seminţe şi fasole si la dieta lor.
  • Fier: Carenţele de fier din organism poate duce la pierderea părului. Surse bune de fier sunt: soia, seminţe de dovleac, fasole albă, lintea, spanac, scoicile, stridiile.

Tulburări de alimentaţie

Anorexia și bulimia pot cauza pierderea parului.

Medicamentele

Există multe medicamente care au ca efect secundar căderea părului; din această cauză se recomandă ca tratamentele să fie prescrise de către medici specializaţi.

Vă prezentăm o serie de medicamente care provoacă căderea părului:

• Izotretinoin si alte medicamente indicate pentru tratarea acneei;

• Medicamente hipolipemiante (clofibrat, bezafibrat);

• Warfarina si alte medicamente anticoagulante;

• Inhibitori ACE pentru hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca (captopril, enalapril);

• Antagonisti de calciu utilizati pentru reglarea tensiunii arteriale (amlodipin);

• Medicamente pentru guta (alopurinol);

• Medicamente impotriva malariei (clorochina);

• Medicamente pentru boala Parkinson (pramipexol, bromcriptin);

• Medicamente impotriva depresiei (litiu, acid valproic);

• Unele medicamente pentru chimioterapie folosite pentru tratarea cancerului;

• Medicamente pentru epilepsie (valproat de sodiu, vigabatrin);

• Medicamente in caz de afectiune tiroidiana (carbimazole, propiltiouracil);

• Anticonceptionale;

• AINS utilizate pentru tratarea reumatismelor.

Îngrijirea părului

Şampoanele sau folosirea frecventă a uscătorului de păr, a ondulatorului, plăcii de întins părul, anumite coafuri, ca de exemplu, strângerea părului în „coadă de cal” cauzează căderea părului din cauza frecării puternice a firelor de păr. Regenerarea părului presupune regenerarea foliculilor piloşi!

Tricotilomania

Tricotilomania este o afecţiune psihică caracterizată prin dorinţa obsesivă a pacienţilor de a smulge părul fie de la nivelul capului, sprâncenelor sau alte zone ale corpului. Smulgerea părului poate conduce la apariţia unor pete neuniforme pe suprafaţa afectată. Cauzele acestei afecţiuni nu sunt cunoscute.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

6 comentarii

17 decembrie
Rucdbq
Jlhcpm smtqhb

ivermectin 6mg stromectol - <a href="https://ivercand.com/carbamazepine/">buy carbamazepine 400mg</a> buy cheap generic carbamazepine

16 decembrie
Trsovf
Vwtzcx rlwhqz

where can i buy promethazine - <a href="https://prometacin.com/">promethazine price</a> lincomycin 500 mg us

8 decembrie
Ouytkw
Tmnkoc czougq

valif online quite - <a href="https://avaltiva.com/tysecnidazolef/">secnidazole canada</a> purchase sinemet pills

5 decembrie
Sxrete
Wakdtf ibxlkn

purchase indinavir pills - <a href="https://confindin.com/emulgel/">voltaren gel where to buy</a> purchase voltaren gel online

30 noiembrie
Nhxpew
Taltxg dzneax

eriacta cow - <a href="https://eriagra.com/">eriacta village</a> forzest stupid

10 noiembrie 2015
chelu
subiect interesant

ar fi interesant ca un medic sa ne spuna si ce tratamente sunt bune impotriva caderii parului. multumesc