14 Februarie 2016
3506 accesări
40 comentarii

Tot mai multe femei se confruntă cu problema căderii părului. Unele şampoane, vopsitul frecvent sau stresul pot sta la baza acestui fenomen. Căderea părului este naturală în anumite limite, având în vedere că pierdem în medie între 50 şi 100 de fire de păr pe zi, dar în unele situaţii, pierderile masive de păr pot deveni o problemă, mai ales dacă ascund afecţiuni mai grave.

De ce le cade părul femeilor
Dacă la bărbaţi căderea părului poate fi pusă uşor pe seama activităţii hormonale şi a moştenirii genetice, la femei problema este mai delicată. Pe lângă faptul că poate deveni inestetică, problema căderii părului la femei poate fi semnul unor boli sau suferinţe ale organismului.

„Sindromul de ovar polichistic, atât de des întâlnit la femei în ultimii ani, cauzează, prin dezechilibru hormonal, căderea părului
la nivelul scalpului, iar deseori, creşterea pilozităţii în alte zone ale corpului, pe faţă sau piept, zone specifice, de altfel, pilozităţii masculine"

- declară dr. Alexandra Popa, medic dermatolog.

De asemenea, femeile care alăptează se pot confrunta cu problema căderii părului. Cauza o reprezintă consumul energetic presupus de alăptare, dar şi nivelul crescut de hormoni din perioada postpartum.
Departe de a fi un mit, stresul provoacă într-adevăr căderea părului.

„Acesta accelerează trecerea firului de păr de la faza de creştere, la faza de repaus şi apoi la faza telogenă, de cădere. Femeile afectate observă căderea masivă a părului la şase săptămâni, până la trei luni după un eveniment stresant”, atenţionează medicul.

Curele de slăbire drastice, la care apelează multe femei pentru a pierde rapid kilogramele în plus, duc şi ele la căderea părului. Acestea afectează nutriţia firului de păr, care va rămâne cu pro-bleme multă vreme, chiar dacă se reia alimentaţia sănătoasă. „Din păcate, după perioadele de înfometare, la revenirea la un regim sănătos, îi ia părului până la şase luni să îşi revină din această traumă”, precizează specialistul.

Poate fi semnul unei boli grave
Atât la bărbaţi, cât şi la femei, căderea părului poate fi simptomul unor afecţiuni medicale serioase. Hipotiroidismul este una dintre ele. Potrivit dr. Alexandra Popa, tiroida guvernează multe dintre activităţile corpului, de la arderile metabolice, consumul de oxigen, până la rata de creştere a părului, unghiilor şi regenerarea pielii. „Scăderea nivelului de hormoni tiroidieni privează corpul de nutrienţi şi părul devine friabil şi cade”, spune medicul.
De asemenea, prin scăderea nivelului de oxigen care ajunge la rădăcina firului de păr, anemia poate determina căderea părului.

Printre afecţiunile dermatologice care pot duce la căderea părului, specialistul menţionează tinea capitis, „o micoză a scalpului care se hrăneşte cu keratina din unghii, păr şi piele, fiind tratabilă prin administrarea antimicoticelor”.
Părul poate să cadă şi din cauza unor agenţi chimici, medicamente, metale grele sau din cauza chimioterapiei din tratamentele tumorilor canceroase care afectează rădăcina firului de păr aflat în faza de creştere.
Dacă vă îngrijorează căderea părului, cel mai bine este să vă adresaţi unui medic dermatolog care va stabili cauzele certe ale acestei probleme. În funcţie de acestea, veţi primi şi tratamentul corespunzător.

O speranţă pentru combaterea căderii părului este tratamentul cu plasmă bogată în plachete sau trombocite (PRP). Această plasmă se prepară prin recoltarea unei mici cantităţi de sânge de la pacient, în mod similar cu prele-varea de sânge pentru analize. Lichidul obţinut este injectat în pielea scalpului, având efecte de revitalizare, hrănire intensă, precum şi de stimulare a fazei de creştere a foliculului pilos.

„În ultimii ani, terapia PRP a fost folosită cu succes în combaterea căderii părului. Pentru că se foloseşte plasma proprie, nu există pericolul reacţiilor adverse alergice, deci contraindicaţiile sunt minime. Puteţi găsi tratamentul cu PRP la Iowemed Alderma sub forma Terapiei Vampir. Rezultatele sunt excepţionale atât la bărbaţi, cât şi la femei, indiferent de vârstă”, declară dr. Alexandra Popa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

2 comentarii

ieri, ora 18:44
Xrszbd
Gsxsly godlud

amoxil online order - <a href="https://combamoxi.com/valsartan/">diovan order online</a> buy ipratropium tablets

ieri, ora 00:36
Oflfgh
Ddkeqb rmlauj

order accutane 40mg - <a href="https://isotadron.com/">generic isotretinoin 10mg</a> linezolid pill

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir