Deşi statisticile arată că această afecţiune apare mai ales după vârsta de 45 de ani, din ce în ce mai mulţi pacienţi care au o alimentaţie nesănătoasă şi un stil de viaţă haotic fac cancer
Numărul cazurilor de cancer colorectal s-a dublat în ultimii ani, susţin specialiştii. Principalele cauze sunt alimentaţia procesată, excesul de alcool şi tutun, dar şi afecţiunile gastro-intestinale tratate necorespunzător. Singura şansă de supravieţuire a bolnavilor este depistarea bolii în fază incipientă, însă prea puţini pacienţi ajung la medic în acest stadiu.
„Deşi statisticile arată că această afecţiune apare mai ales după vârsta de 45 de ani, din ce în ce mai mulţi pacienţi care au o alimentaţie nesănătoasă şi un stil de viaţă haotic fac cancer. Mai mult decât atât, fumatul, excesul de alcool, obezitatea şi consumul necontrolat de medicamente sunt pe lista factorilor declanşatori. 2/3 din cazurile de cancer colo-rectal apar în colonul stâng şi 1/3 în colonul drept. Cancerele colonului drept pot duce la dureri abdominale, astenie, sângerare cu anemie consecutivă, masa abdominală palpabilă, în timp ce tumorile colonului stâng produc dureri abdominale, sângerare şi constipaţie”, explică dr. Luana Alexandrescu, medic primar gastroenterologie/ medicină internă. Tratamentul este ales în funcţie de stadiul bolii şi de localizare şi poate cuprinde: radioterapie preoperatorie, intervenţie chirurgicală şi apoi chimioterapie adjuvantă. Istoricul familial de cancere colorectale impune efectuarea unei colonoscopii cu scopul de a diagnostica precoce un posibil cancer colorectal la persoane asimptomatice.
Este foarte important de menţionat faptul că neoplaziile (cancerele) colorectale pot fi prevenite prin tratarea unor leziuni precanceroase, diagnosticate prin intermediul colonoscopiei.