Sursa Oncology Nurse Advisor

Sursa Oncology Nurse Advisor
12 Iunie 2020
473 accesări
0 comentarii

Cancerul pancreatic este o afecţiune malignă dificil de tratat şi cu o rată a mortalităţii extrem de ridicată. De ce? Pentru că, de nenumărate ori, acesta este diagnosticat în stadii avansate, când nu se mai poate face nimic pentru bolnav. Acest tip de cancer apare, cel mai des, la persoanele vârstnice, iar conform statisticilor, vârsta medie a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de pancreas este de 72 de ani.

Din păcate, anual, în întreaga lume sunt diagnosticate peste 200.000 de noi cazuri de cancer de pancreas, cu o rată a mortalităţii de 98%. Peste 80% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi în stadiul avansat al bolii şi doar 15-20% sunt eligibili pentru intervenţia chirurgicală, la momentul diagnosticului.

Potrivit specialiștilor „Elytis”, semnele încep să apară după ce tumora a ajuns la o dimensiune considerabilă. Partea proastă este că, din acel moment, pacientul poate intra oricând în metastază. În prezent, tot nu există teste preliminare eficiente pentru detectarea cancerului pancreatic, deşi se încearcă acest lucru.

Astfel, este esenţial să ştim semnalele de alarmă, pentru a creşte şansele de supravieţuire. Pacientul va simţi dureri abdominale, care se transmit în spate. Apoi, apare icterul, pielea şi albul ochiului devin gălbui. În concluzie, bila, cea care ar trebui să treacă din ficat în sistemul intestinal, este blocată când cancerul pancreatic creşte în jurul tractului, iar acest blocaj îngălbeneşte corpul.

De luat în seamă este şi scaunul pal la culoare, acest lucru însemnând că bila nu ajunge în scaun. Dacă urina este închisă la culoare sau devine de culoarea ceaiului, apoi tot mai închisă, atunci este îngrijorător, fiindcă bila nu mai poate ieşi prin scaun şi iese prin rinichi. Cu cât culoarea urinei este mai maro, cu atât este mai grav blocajul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU