Durerea care durează mai mult de trei luni este considerată a fi cronică. Medicii spun că durerea este un mod al organismului uman de a reacționa atunci când ceva nu este în regulă. În timp ce este normal ca organismul uman să trimită semnale de durere, în caz de traumatisme sau boli, durerea care persistă după o boală sau un traumatism nu este normală.
În cazul durerilor cronice, acestea continuă săptămâni, luni sau ani după recuperare. Mai mult decât atât, unele persoane prezintă dureri cronice fără niciun traumatism sau boală care să o declanșeze. În același timp, durerea cronică poate apărea oriunde în organism și poate varia de la ușoară și sâcâitoare, până la atât de severă încât interferează cu starea de dispoziție și cu abilitatea de a funcționa normal.
De precizat că oricine poate dezvolta durere cronică. Deși este mult mai frecventă la vârstnici, nu este o parte normală a înaintării în vârstă. Aceștia sunt mai susceptibili de a suferi de boli cronice care pot determina dureri, cum ar fi diabetul zaharat sau artritele. Cauza durerii cronice nu este clară.
Atunci când apare un traumatism sau o boală, anumiți nervi trimit semnale de durere către creier. În cazul durerii cronice, aceste semnale continuă timp de săptămâni, luni sau chiar ani de la recuperare. Durerea cronică poate apărea după un traumatism sau boală majoră, cum ar fi de exemplu un traumatism la nivelul coloanei vertebrale sau zona zoster sau poate apărea fără niciun motiv cunoscut. Este, de asemenea, posibil ca anumite substanțe chimice nervoase care, de obicei, suprimă durerea să nu funcționeze adecvat.