20 Octombrie 2015
1168 accesări
40 comentarii

Vărsăturile se produc în cadrul unor toxinfecţii alimentare, unor infecţii, unor medicamente sau la mişcare. Greaţa precede vărsătura la copil, dar nu întotdeauna. Copiii mici nu sunt capabili să descrie senzaţia de greaţă, dar se pot plânge de dureri de burtică sau alte acuze nespecifice.

Deşi vărsăturile sunt benefice când se elimină substanţe dăunătoare organismului (în intoxicaţii de exemplu), părinţii trebuie să apeleze la sfatul unui medic pediatru atunci când starea copilului se agravează. Greaţa şi vărsăturile sunt obişnuite la copil, ca parte a unor boli uşoare autolimitate, cauzate frecvent de infecţii virale. Totuşi, medicamentele sau metodele de inducere a vărsăturilor (siropul de ipeca sau stimularea faringelui) nu sunt recomandate, de primă intenţie fiind adresarea către un serviciu de urgenţă.

Dr. Ionela Popescu, medic primar pediatru în cadrul Euromaterna susţine că părinţii trebuie să facă diferenţa între vărsături şi regurgitaţii. „Subliniez că există o diferenţă între aceste două noţiuni deşi termenii sunt adesea folosiţi unul în locul celuilalt. Regurgitaţia se produce după eructaţie (eliminarea aerului) după ce copilul a fost alimentat. Mulţi copii regurgitează laptele de mamă sau formula şi pe gură şi pe nas. Diferenţierea între vărsătură şi regurgitaţie se face cu ajutorul medicului pediatru, criteriul obiectiv după care se face încadrarea într-una sau în cealaltă situaţie este curba ponderală”, a explicat medicul. Posibilele cauze ale vărsăturilor variază În cazul nou-născutului şi al sugar mic poate fi greu pentru părinte să diferenţieze vărsătura de regurgitaţie la aceasta vârstă deoarece mulţi copii scot laptele în jet sau în cantităţi mari. Este recomandat pentru această grupă de vârstă consultul la pediatru. „Sugarul mare şi copilul varsă cel mai frecvent în cadrul enterocolitelor virale, mai rar însă în patologie de tip toxiinfecţie alimentară, reflux gastro-esofagian, ulcer, obstrucţie intestinală. La adolescent prima cauza de vărsături este enterocolita infecţioasă. Cauze rare: apendicită, bulimie, sarcină, ulcer gastric, pancreatită, boală inflamatorie intestinală cronică, toxicomanie”, mai spune medicul.

Ce face părintele acasă când copilul varsă?

Urmăreşte semne de deshidratare: deshidratarea uşoară presupune gura puţin uscată şi senzaţia de sete. În acest caz nu e necesar consultul medical imediat însă trebuie urmărit în continuare pentru depistarea agravării deshidratării.

Continuarea articolului AICI

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

luni, 20 ianuarie
Wkfijo
Arutva mpumcw

amoxicillin sale - <a href="https://combamoxi.com/ipratropium/">order ipratropium 100mcg generic</a> buy generic combivent over the counter

Articol publicat de Andreea Năstase