Ei bine, dacă vă gândiţi mai mult de zece secunde la răspuns, nu e lucru bun. Înseamnă că a trecut mai bine de un an. Orice medic vă va spune să sunaţi pentru o programare, pentru analize. Nu amânaţi iar şi iar, nu degeaba există recomandarea să nu treacă mai mult de 12 luni, fără teste de sânge. Nu uitaţi nicio clipă cât de important este să fie depistate eventualele afecţiuni, aproape imediat după apariţie. Dacă nu vă aflaţi în vreogrupă de risc pentru vreo maladie, iar ultimele analize v-au ieşit bune, atunci trebuie doar să mergeţi la medicul de familie şi să cereţi o trimitere pentru analize uzuale. Dacă sunteţi monitorizaţi pentru o anume afecţiune sau mosteniţi anumite riscuri, atunci veţi avea un set un pic diferit faţă de cel uzual.
„Printre analizele ce trebuie facute, se află: hemoleucograma completă, practic, analiza care ne spune totul despre sânge; sumarul de urină; colesterolul; transaminazele (enzimele hepatice TGO şi TGP, cele care ne spun starea ficatului nostru şi nu numai, pentru ca valorile lor pot fi modificate şi în boli cardiovasculare sau în afecţiuni renale. Ar mai fi calciul, magneziul, glicemia şi altele, pe care le puteţi descoperi, prezentându-vă la medic, pentru un set de analize”, au explicat medicii specialişti de la Centrul Medical „Iowemed”.
Specialiştii îi sfătuiesc pe toţi pacienţii să nu citească singuri rezultatele analizelor, să stea departe de internet şi să se adreseze unui medic pentru interpretarea analizelor.