Sursa Verywell Health

Sursa Verywell Health
07 Iulie 2020
680 accesări
0 comentarii

Menarha sau prima menstruație este un moment important în viața fiecărei femei. Aceasta marchează definitivarea dezvoltării pubertare, fiind o încununare a tuturor modificărilor endocrine specifice transformărilor din fetiță în femeie adultă. Vârsta la care apare menarha este influențată de factori genetici, nutriționali, de mediu, dar poate fi și indusă patologic de bolile endocrine, susțin specialiștii CSID.

Ei sunt de părere că influența genetică este majoră, fetițele urmând tiparul vârstei menarhei la mama sau la bunica maternă. Cu alte cuvinte, ne putem aștepta ca unei fetițe să îi apară prima menstruație la aproximativ aceeași vârstă ca mamei ei. Factorii de mediu cei mai studiați sunt excesul ponderal și subponderea, precum și expunerea la factorii endocrini din mediul exterior.

Excesul ponderal este frecvent descris în studiile medicale de specialitate ca fiind asociat cu o vârstă mai tânără de apariție a primei menstre. Astfel, fetițele supraponderale sau obeze au frecvent prima menstruație mai devreme decât colegele cu o greutate normală.

Pe de altă parte, malnutriția și subponderea pot întârzia dezvoltarea pubertară, având drept consecință debutul menarhei la o vârstă mai avansată.

În plus, expunerea la disruptorii endocrini din cosmetice, vopsele de păr, oje poate precipita apariția primei menstruații la fetițe. Spre exemplu, o vârstă sub 12 ani a primei menstruații poate predispune pe termen lung la patologii ale sânului și totodată poate expune femeia la un risc cardiometabolic crescut de-a lungul vieții. În concluzie, este necesar să le asigurăm fetelor un status nutrițional optim, să reducem expunerea la disruptorii endocrini și să ne adresăm unui medic endocrinolog în cazul unei menarhe premature sau întârziate ori în situația apariției tulburărilor de ciclu menstrual.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU