De cele mai multe ori, rubeola apare în copilărie, dar se poate întâmpla să afecteze şi adulţii, mai ales gravidele. Afecţiunea se manifestă, iniţial, printr-o erupţie la nivelul feţei, care se generalizează în maximum o zi. În tot acest timp, erupţia se însoţeşte de febră moderată, precum şi inflamaţia unor categorii de ganglioni, de la nivelul capului şi gâtului.
Potrivit dr. Dana Mănac, medic specialist Obstetrică- Ginecologie, există şi cazuri în care simptomatologia este redusă sau inaparentă (ascunsă).
În ceea ce priveşte perioada de incubaţie, a precizat medicul, aceasta este în medie 14 zile, iar contagiozitatea maximă este înregistrată atunci când este prezentă şi erupţia. De regulă, suntem contagioşi şi transmitem boala şi altor persoane şapte zile înainte şi şapte zile după apariţia erupţiei.
Specialistul a adăugat că pentru rubeolă există vaccin, ce poate fi efectuat de către pacienţi, doar că acesta nu este disponibil singur, ci în combinaţie cu vaccinuri împotriva rujeolei şi oreionului sau în combinaţie cu vaccinuri împotriva rujeolei, oreionului şi varicelei, toate acestea putând fi administrate la copiii cu vârsta de peste un an.
Cum spuneam, rubeola poate afecta şi adulţii, şi, desigur, nici gravidele nu scapă. În cazul lor, există nişte investigaţii care sunt făcute înainte de preconcepţie. Dr. Mănac spune că rubeola face parte, practic, din analiza numită profilul TORCH, care este indicat a se efectua înainte de sarcină. Ce înseamnă profilul TORCH?
Fiecare literă este iniţiala unei afecţiuni: T- Toxoplasmoză, O-others (Varicelă, Parvovirus B19, HIV, Sifilis, Listeria, Toxoplasma canii- sunt cele mai frecvente), R-Rubeolă, C-Citomegalovirus, H-Herpes simplex (tulpinile 1,2 ).
Rubeola poate duce la afecţiuni serioase ale fătului
„Pentru fiecare dintre ele se vor recomanda două analize de sânge: Imunoglobulină M - IgM (analiză care arată dacă este vorba de o afecţiune acută) şi Imunoglobulina G- IgG (analiză care arată dacă organismul a fost imunizat anterior). Dacă la analiza sangvină, IgM şi IgG sunt negative, atunci se recomandă administrarea vaccinului. După administrarea vaccinului, trebuie aşteptată o perioadă de cel puţin patru săptămâni până la reluarea demersurilor de a obţine sarcina. Contactarea şi apariţia rubeolei în timpul sarcinii expune fătul la complicaţii care, de cele mai multe ori, pot fi prevenite, prin administrarea vaccinului, preconcepţie”, a declarat medicul.
Ea afirmă că, în cazul în care apare în primul trimestru de sarcină, rubeola poate duce la afecţiuni serioase ale fătului, reunite sub denumirea de sindrom rubeolic congenital.
Cele mai frecvente afecţiuni sunt: surditatea, cataracta, defecte cardiace, afectarea intelectului, greutate scăzută la naştere, erupţie cutanată la naştere, afectare hepatică şi splenică. Mai rar, dar se întâmplă să apară glaucomul, afecţiuni cerebrale, probleme hormonale sau pulmonare.
În concluzie, dacă sunteţi deja gravidă şi nu sunteţi protejată de virusul rubeolic, atunci ca măsuri de prevenţie se recomandă evitarea zonelor aglomerate, evitarea persoanelor suspecte de rubeolă şi urmarea recomandărilor medicilor. Oricum, înainte de toate, prevenţia este cel mai bun medic. „Dacă tot avem vaccin anti-rubeolic, haideţi să îl folosim. O afecţiune scoasă de pe listă, înseamnă un stres în minus”, a completat dr. Mănac.