22 August 2017
1865 accesări
0 comentarii

Se întâmplă ca unele persoane, imediat după masă, să aibă disconfort abdominal, jenă sau tot felul de simptome care, însumate, se traduc prin indigestie sau dispepsie, în termeni medicali.

Indigestia nu este o boală, ci mai degrabă un simptom, iar tratarea sa se face în funcţie de problema de sănătate care o declanşează. Indigestia poate să apară la persoane perfect sănătoase, care nu au nicio problemă de natură gastrointestinală. Multe persoane îşi fac tot felul de investigaţii, ca urmare a simptomelor extrem de deranjante, provocate de indigestiei, însă află , în urma endoscopiei şi a examenului radiologic, că nu au nicio leziune la nivel digestiv.

Specialiştii spun că nu se ştie cu exactitate care este cauza indigestiei, însă mai mulţi factori sunt consideraţi incriminatori. Dintre aceştia sunt amintiţi: infecţia cu Helicobacter Pylori; consumul excesiv de anumite medicamente, precum antiinflamatoare, dar şi de condimente sau alcool; un regim alimentar necorespunzător etc.

Prin eliminarea problemelor care cauzează indigestia, simptomele dispar. „Indigestia poate să apară, în principiu, la persoanele care suferă de reflux gastro-esofagian, afecţiuni ale căilor biliare, ale pancreasului, sau, în cazuri mai grave, ulcer peptic şi cancer gastric. Însă doar în cazurile grave şi rare, deoarece, de cele mai multe ori, cauza indigestiilor nu este descoperită, acestea numindu-se dispepsii funcţionale. Este foarte important să se limiteze consumul de medicamente, de către persoanele care sunt predispuse să facă indigestii”, explică dr. Tiberiu Tofolean, specialist gastroenterolog.

În timpul menstruaţiei, dar şi în timpul sarcinii, femeile experimentează o înmulţire a episoadelor de indigestie, din cauza creşterii nivelurilor de hormoni, estrogen şi progesteron. De asemenea, vorbitul în timpul ingerării alimentelor, implicit înghiţirea aerului, poate provoca indigestie.

De regulă, indigestia vine însoţită de simptome ca: senzaţie de prea plin, balonare, greaţă şi vărsături alimentare, reflux gastro-esofagian, durere gastrică, diaree, eructaţii.

Dacă în urma investigaţiilor, aflaţi că indigestia nu este cauzată de nicio boală, cel mai bun tratament este schimbarea stilului de viaţă şi a regimului alimentar: dormiţi cu capul mai sus decât restul corpului, luaţi ultima masă cu trei ore înainte de culcare, nu consumaţi alcool şi nu fumaţi, mâncaţi fără să vă grăbiţi, nu consumaţi alimente iritante şi nu vorbiţi în timpul meselor. Pentru orice disconfort, nu ezitaţi să consultaţi un medic specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii