01 Martie 2016
11854 accesări
0 comentarii

Tiroida este calul de cursă lungă al organismului. Funcţionează atât de silenţios, încât atâta timp cât nu sunt probleme uităm că şi există. Dar, această mică glandă în formă de fluture, care se află la baza gâtului, ajută la reglarea metabolismului, temperatura, ritmul cardiac.Atunci când este hipoactivă, glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian (TH), ceea ce poate duce la creşterea în greutate, apatie, depresie şi sensibilitate crescută la frig.O tiroidă hiperactivă, pe de altă parte, produce prea mult TH şi manifestă prin pierderea bruscă în greutate, bătăi neregulate ale inimii, transpiraţie, nervozitate şi iritabilitate.

Mai jos veţi găsi o listă a celor mai bune, dar şi a celor mai neindicate alimente şi mâncăruri pentru persoanele care au probleme cu tiroidă.

Foarte bun: Algele

Tiroida are nevoie de iod să funcţioneze în mod corespunzător și să producă suficient TH pentru nevoile corpului tău. Dacă nu primeşte suficient iod, există riscul de hipotiroidism sau guşa (glanda tiroidă se măreşte pentru a compensa lipsa de hormoni tiroidieni). De aceea, unul dintre cele mai indicate alimente sunt algele.

Multe tipuri de alge marine sunt foarte bogate în iod, dar valoarea poate varia foarte mult, spune Mira Ilic, dietetician la Cleveland Clinic.

Asta nu înseamnă că trebuie să vă bazaţi alimentaţia strict pe aceste alimente, deoarece se poate ajunge în extrema cealaltă. Prea mult iod poate fi la fel de dăunător pentru tiroidă. Pentru a obţine cât mai multe beneficii de la algele marine fără a sări calul, medicii nutriţionişti recomandă, o dată pe săptămână, introducerea în salată a algelor marine proaspete, ceaiuri de alge marine şi suplimente alimentare pe bază de alge.

Foarte bun: Iaurtul

Dacă algele marine nu vă prea sunt la îndemână, nu trebuie să vă faceţi griji deoarece iodul se poate lua şi din alte alimente. Spre exemplu, produsele lactate sunt pline de acest nutrient (şi în cantităţi mai uşor de gestionat), potrivit unui studiu din 2012, publicat în revista Nutrition Reviews. Iaurtul cu conţinut scăzut de grăsime este o sursă bună de iod, asigurând aproximativ 50% din aportul zilnic.

Foarte bun: Nuci de Brazilia

Nucile braziliene conţin un alt nutrient care ajută la reglarea hormonilor tiroidieni: seleniu. Un studiu realizat de cercetători din Franţa,a arătat că femeile care au consumat cantităţi mai mari de seleniu au fost mai puţin predispuse să dezvolte guşă şi leziuni ale ţesutului tiroidian. De asemenea, consumul regulat de nuci de Brazilia a ajutat pe termen lung în stoparea dezvoltării afecţiunilor tiroidiene.O singură nucă conţine 96 micrograme, care este aproape dublu faţă de doza zilnică recomandată de 55 de micrograme. Și nu uitați, limita maximă superioară de seleniu este de 400 micrograme pe zi, deci nu exageraţi. Prea mult seleniu poate provoca respiraţie urâtă, căderea părului, unghii decolorate şi chiar insuficienţă cardiacă.

Foarte bun: Laptele

În alimentaţia uzuală, o mare parte din iod provine de la produsele lactate. Astfel, bând o cană de lapte cu conţinut scăzut de grăsimi, vei acumula aproximativ o treime din nevoia zilnică de iod. O altă idee bună: optează pentru un pahar de lapte care a fost îmbogățit cu vitamina D. Un studiu din 2013 a constatat că persoanele cu hipotiroidism au fost mai susceptibile de a dezvolat deficit de vitamina D decât omologii lor sănătoşi.

Foarte bun: carnea de pui şi vită

Zincul este un alt nutrient cheie pentru tiroidă. Deficienţa de zinc poate duce la hipotiroidism. De aceea, carnea este o bună sursă pentru acest nutrient. Spre exemplu, o friptură de vită conţine 7 miligrame de zinc; un pateu de vită conţine 3 miligrame; trei fripturi din carne de pui conţine 2,4 miligrame.

Foarte bun: Peştele

Din moment ce iodul se găseşte în sol şi în apa de mare, peştele reprezintă o altă sursă bună pentru acest nutrient. De fapt, cercetatorii au cunoscut mult timp că oamenii care trăiesc în regiuni îndepărtate, montane fără acces la mare sunt la risc pentru gușa.O porţie de peşte cod fript conţine aproximativ 99 micrograme de iod - sau 66% din aportul zilnic recomandat. Conserva de ton este o altă opţiune bună.

Foarte bun: Ouăle

Un ou conţine aproximativ 16% din cantitatea zilnică necesară de iod şi 20% din seleniu, ceea ce îl face un superaliment tiroidian. Dacă nu aţi primit recomandări în acest sens de la medicul dvs., mâncaţi zilnic un ou (mare parte din iod şi seleniu se află în gălbenuş).

Nerecomandat: Soia

Soia este un aliment controversat pentru sănătatea tiroidei. Există unele cercetări care spun că soia ar putea afecta în mod negativ glanda tiroidă, în anumite circumstanţe, cum ar fi în cazul în care aveţi deficit de iod. Alte cercetări prezentate la reuniunea anuală din 2014 a Societăţii de Endocrinologie susţin că dacă nu aveţi probleme cu tiroida, soia, probabil, nu va avea nici un efect asupra ei.

Cel mai prost: glutenul (dacă aveţi boala celiacă)

Persoanele cu boala celiacă, caracterizată prin intoleranţă la glutenil din grâu, orz şi secară, au o probabilitate mai mare de a avea probleme cu glanda tiroidă. „O dietă fără gluten ajută la controlul simptomelor, care pot ajuta, de asemenea, la protejarea glandei tiroide”, spun medicii nutriţionişti britanici.

Dar, dacă nu suferiţi de boala celiacă, nu trebuie să vorbim despre o aversiune faţă de gluten, ci se recomandă doar evitarea pe cât posibil a consumului de pâine.

Cel mai prost: Alimentele procesate

Dacă vrei să atragi mai mult iod în dieta ta consumând alimente procesate, ar trebui să te gândeşti de două ori. Mai mult de 75% din cantitatea de sare pe care o primim zilnic provine din alimente procesate care abundă în acest nutrient deosebit de periculos.

Cel mai prost: Fast food-ul

Similar cu alimentele procesate, lanţuri de fast-food, de asemenea, nu sunt obligate să utilizeze sare iodată în alimentele lor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii