Doamnele şi domnişoarele pot suferi, de-a lungul vieţii, de o mulţime de afecţiuni ginecologice benigne (necanceroase), ce le pot afecta sistemul reproducător. De cele mai multe ori, au precizat specialiştii Spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Euromaterna”, acestea le afectează uterul şi aici putem aminti fibromul, endometrioza sau prolapsul (căderea sau alunecarea uterului). Toate acestea pot duce la dureri intense sau sângerări masive.
Problemele apar atunci când tratamentul medicamentos sau alte tratamente nu pot ameliora simptomatologia, histerectomia, adică îndepărtarea chirurgicală a uterului fiind adesea recomandată pentru a asigura o soluţie eficientă, definitivă şi pe termen lung. De fapt, aceasta este a doua intervenţie chirurgicală ca frecvenţă la femeile din Statele Unite şi se consideră că una din trei femei vor suferi o histerectomie până la vârsta de 60 de ani.
„Endometrioza afectează aparatul reproducător, ciclul menstrual şi poate determina durere în timpul ciclului sau durere pelvină între cicluri. Dacă suferiţi de această afecţiune şi nu este tratată la timp, starea dumneavoastră de sănătate va fi grav afectată. Totuşi, printr-un diagnostic precoce şi un tratament adecvat, endometrioza poate fi controlată. Ca urmare, dacă aveţi acest diagnostic, trebuie să ştiţi că ţesutul endometrial proliferează în afara uterului, în cavitatea pelvină. În timpul ciclului menstrual, acelaşi ţesut suferă modificări ca şi ţesutul uterin şi poate elimina mici picături de sânge. Proliferarea şi sângele irită ţesuturile învecinate determinând durere şi crampe. Iritarea continuă poate determina formarea de cicatrici”, au explicat medicii. Aceştia au mai spus că ţesutul cicatricial poate forma aderenţe între organe şi determină chiar infertilitate. Ca simptome, femeia simte că are
crampe sau dureri menstruale şi postmenstruale accentuate, durere pelvină, durere în timpul contactului sexual, infertilitate.
Simptomele fibroamelor depind de localizarea acestora
Fibroamele, în schimb, sunt nişte „umflături” de ţesut muscular uterin, care se localizează în uter şi sunt compuse din aceleaşi fibre musculare netede ca peretele uterin, doar că acestea sunt mult mai dense decât cele normale, care au, de obicei, formă rotundă. Acest lucru este cauzat de variaţiile la nivelul producţiei de estrogen şi progesteron, motiv pentru care afecţiunea apare foarte frecvent la vârste tinere.
Specialiştii precizează că cele mai des întâlnite simptome ale fibroamelor depind de localizarea acestora. Astfel, fibromul se poate localiza la orice nivel al uterului şi poate provoca diferite simptome. Simptomele fibromului includ sângerări abundente în timpul menstruaţiei, crampe, constipaţie, urinare frecventă şi creşterea dimensiunilor abdominale.
În ceea ce priveşte prolapsul genital, acesta este o coborâre progresivă în micul bazin al vaginului (sau a unei părţi din vagin) şi/sau a uterului, prin lăsarea muşchilor şi a ţesuturilor fibroase inextensibile ale perineului, precum şi a mijloacelor de susţinere a organelor micului bazin (ligamente rotunde, ligamente largi, ligamente uterosacrale).
Spre exemplu, un prolaps al uterului (histeroptoză) poate fi însoţit de un prolaps de vezică (cistocel), de uretră (uretrocel), de rect (rectocel) al fundului de sac Douglas (elitrocel).
Acest prolaps genital este cauzat de o deficienţă congenitală a mijloacelor de fixare a uterului, de naşterea unui copil mare, de o naştere prea rapidă sau care a provocat rupturi perineale, cât şi de naşterile repetate.
De asemenea, prolapsul genital se caracterizează printr-o senzaţie de greutate pelviană, dureri lombare, tulburări urinare (frecvenţă şi dificultate a micţiunilor, uneori incontinenţă în timpul efortului). Totodată, după un efort sau o staţionare îndelungată în picioare, vulva poate fi tumefiată.