Specialiștii susțin că cele mai frecvente boli ale copiilor sunt angina, rinofaringita, otita, bronșiolita și gastroenterita. De cele mai multe ori, a declarat dr. Mioara Petcu, medic pediatru, angina este de origine virală, în restul cazurilor fiind de origine bacteriană.
Practic, această inflamație a amigdalelor și a gâtului poate duce la dureri puternice și bineînțeles, febră. Ea a precizat că rinofaringita este o boală virală întâlnită, adesea, la copiii cu vârsta sub șase ani, care se caracterizează prin nas care curge, tuse și febră.
La rândul său, otita este o infecție de origine bacteriană, ce se manifestă prin dureri intense care duc la plânsul prelungit al bebelușilor. Și în aceste cazuri, simptomele constau în febră și nas care curge. În general, tratamentul otitei se realizează cu antibiotice, antiinflamatoare și paracetamol, toate având rolul de a scădea febra și de a elimina durerea.
Bronșiolita, în schimb, este de origine virală, iar infecția este întâlnită mai ales la copiii mai mici de trei ani. Boala îi neliniștește pe părinți, întrucât aceștia se sperie de simptome: respirație șuierătoare, tuse, oboseală, refuzul de a mânca și febră ușoară.
Printre simptomele gastroenteritei se numără diareea, vărsăturile și febra, iar tratamentul administrat are în vedere hidratarea. Totuși, nu uitați că există soluții hidratante la farmacii, care pot fi foarte ușor de procurat. Este important de reținut faptul că gastroenteritele, rinofaringitele și bronșiolitele sunt boli contagioase. Din această cauză, se recomandă spălarea frecventă a mâinilor.