13 Mai 2016
9769 accesări
0 comentarii

Factorul Rh se referă la globulele roşii din sânge, se ramifică în Rh pozitiv şi Rh negativ, şi este extrem de important atunci când un cuplu hotărăşte să aibă un copil. Există cazuri în care mama are un Rh negativ, iar copilul un Rh pozitiv, ca al tatălui de exemplu, situaţie în care este posibil ca sistemul imunitar al mamei să perceapă copilul ca fiind un intrus şi să producă anticorpi care să îi provoace copilului diverse afecţiuni.

Iată ce spun specialiştii Spitalului privat Euromaterna cu privire la acest subiect.

„60% dintre femeile însărcinate care au Rhesus (Rh) negativ aşteaptă un copil cu Rh pozitiv. Pentru a evita o eventuală incompatibilitate sanguină între mamă şi copil, se iau anumite măsuri indispensabile.
Când Rh-ul unei femei este negativ, iar al partenerului său pozitiv, bebeluşul poate avea Rh pozitiv. Acest lucru nu are nicio consecinţă în cazul primei sarcini, dar la a doua, dacă micuţul va prezenta din nou Rh pozitiv, organismul mamei va secreta o mare cantitate de anticorpi care vor distruge globulele roşii ale fătului, provocând o anemie gravă, punându-i viaţa în pericol.
La naşterea copilului, dacă acesta prezintă Rh pozitiv, mamei i se va face o injecţie cu imunoglobuline, care împiedică formarea anticorpilor, cu scopul de a evita astfel de accidente la sarcinile următoare. Din precauţie, această injecţie este administrată sistematic femeilor care au Rh negativ după o întrerupere de sarcină, o sarcină extrauterină sau amniocenteză”, afirmă specialiştii Euromaterna.

Taguri articol: sfatul medicului sarcina nastere

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii