17 Noiembrie 2023
69 accesări
0 comentarii

Știați că urmând o dietă bogată în fier și având un plan de antrenament aprobat de un medic specialist, puteți să faceți mișcare chiar dacă suferiți de anemie? Potrivit specialiștilor, aceasta este o afecțiune cauzată de scăderea numărului de globule roșii sau a concentrației de hemoglobin, care, la rândul ei, este o proteină ce conține fier, ce se găsește în celulele roșii din sânge. Sarcina ei este de a transporta oxigenul de la plămâni către toate țesuturile. Totuși, chiar dacă transportul gazelor este scăzut, puteți face sport când aveți anemie.

Dacă prezentați unele dintre simptomele comune ale bolii (piele palidă, dureri de cap frecvente, căderea părului, tulburări de somn, slăbiciune musculară etc.), cu siguranță v-ați întrebat dacă puteți face sport având anemie. Atenție! În funcție de gradul de anemie, puteți avea dificultăți în efectuarea anumitor activități, această problemă având diverse efecte care limitează capacitatea fizică. Ca urmare, înainte de a face orice tip de sport, vă recomandăm să mergeți la medic pentru a primi aprobarea acestuia. El vă poate recomanda un efort minim, începând întotdeauna încet și luând pauze des.

De exemplu, începeți cu distanțe scurte. Puteți pleca de acasă la o plimbare pe jos, iar a doua zi, puteți parcurge aceeași distanță mai repede. Nu uitați de importanța pe care trebuie să o acordați odihnei pentru a nu vă suprasolicita corpul. Alternați două minute de jogging și alte două de mers pe jos. De asemenea, îndrăzniți să ieșiți cu bicicleta în funcție de capacitatea voastră. Pentru început, nu depășiți 15 minute de activitate. Măriți treptat acest interval cu câte cinci minute. Nu uita să faceți o pauză. De asemenea, înotul reduce efectele nocive ale stresului, ajută la corectarea posturii și promovează dezvoltarea unui fizic definit, un sport recreațional cu beneficii aerobe, care vă va îmbunătăți respirația.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU