Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii chinezi, legumele albe, printre care şi cartofii, ar putea constitui un scut eficient în prevenirea cancerului la stomac.
Dacă până acum cartoful era stigmatizat din cauza numărului mare de calorii şi a indicelui glicemic ridicat, recent s-a demonstrat că acesta ar putea aduce multe beneficii sănătăţii.
Potrivit Agerpres, cercetătorii de la Universitatea Zhejiang au realizat un studiu în care s-a observat că cei care au consumat legume albe au un risc cu 33 la sută mai mic de a dezvolta cancer la stomac. Ei au comparat rezultatele a 76 de studii desfăşurate în Statele Unite, Europa şi Asia şi au ajuns la concluzia că legumele nu influenţează direct cancerul la stomac. În schimb, cartofii, dar şi celelalte legume albe precum andivele, conopida, prazul şi ţelina reduc cu 33 de procente riscul de apariţie a bolii.
Aşadar, nu este indicat să eliminăm cartofii din alimentaţie. „În cazul în care cartofii sunt consumaţi în cantităţi rezonabile (circa 200 de grame) şi alături de legume, nu constituie nicio problemă”, declară Maxime Messegue, dietetician citat de Agerpres.
De asemenea, contează foarte mult şi metoda de gătire a cartofului, astfel încât cartofii prăjiţi rămân pe lista alimentelor interzise. „Cartofii copţi în coajă sunt interesanţi din punct de vedere nutriţional fiindcă sunt bogaţi în fibre, minerale şi vitamina C”, adaugă dieteticianul.
Fumatul, consumul de carne industrializată, alcool şi alimente cu un conţinut ridicat de sare sunt printre cei mai periculoşi factori care pot declanşa cancerul de stomac.