Aliat principal în situaţiile stresante, sursă de consolare atunci când viaţa ne dezamăgeşte şi afrodiziac excelent, ciocolata este poate cel mai reconfortant şi iubit aliment. Însă cât este de sănătoasă?
Iată cele 10 beneficii dovedite ale ciocolatei:
1. Ciocolata neagră este benefică pentru inimă şi circulaţie deoarece ajută la restabilirea flexibilităţii arterelor.
2. Consumul moderat de ciocolată scade riscul de infarct.
3. Ciocolata este bogată în minerale precum potasiu, zinc şi seleniu.
4. Cei care consumă ciocolată au un colesterol mai mic. Ciocolata scade colesterolul LDL, supranumit colesterol „rău”, şi creşte nivelul colesterolului HDL, colesterolul „bun”.
5. Ciocolata este perfectă pentru piele. Flavonolii din ciocolata neagră pot proteja pielea de efectul negativ al razelor solare.
6. Deşi pare paradoxal, ciocolata ne poate ajuta să slăbim. Will Clover, specialist în neuroştiinţe, precizează că „un cub mic de ciocolată care este lăsat să se topească în gură cu 20 de minute înainte de masă declanşează senzaţia de saţietate în creier”. Acest lucru ne determină să mâncăm mai puţin.
7. Un studiu din Finlanda a arătat că ciocolata reduce stresul femeilor însărcinate. Copiii acestora au zâmbit mai des decât copiii ai căror părinţi nu au consumat ciocolată.
8. Ciocolata poate preveni diabetul! Pudra de cacao îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină.
9. Ciocolata este benefică pentru creier. Se pare că flavonolii îmbunătăţesc memoria persoanelor în vârstă.
10. Ciocolata ne îmbunătăţeşte starea de spirit. Aceasta conţine feniletilamină (FEA), aceeaşi substanţă chimică produsă de creier atunci când suntem îndrăgostiţi.