14 Septembrie 2015
976 accesări
0 comentarii

Instalată brusc, bronşita are două tipuri de manifestări care o încadrează la boli cronice sau o transformă într-o afecţiune acută.

Bronşita acută se instalează brusc, dar nu durează de obicei mai mult de câteva săptămâni. Cel mai adesea, cauza este o infecţie cu un virus.

Bronşita cronică, în schimb, se instalează după mai multe manifestări acute ale bolii. Este mai des întâlnită la adulţii fumători, însă şi la copiii suferinzi de această boală, mai ales dacă sunt expuşi fumatului pasiv.

„Dacă vorbim de copii, afecţiunea poate apărea ca urmare a bolilor copilăriei, sau poate fi un semn al astmului nediagnosticat. Dacă, însă, ne referim la adulţi, această boală este cauzată în special de expunerea prelungită la fumul de ţigară, deci se poate spune că este «boala fumătorilor». Principalele simptome în acest caz sunt durerile de cap, frisoanele, problemele la respiraţie, dureri în piept, tuse productivă. În cazul în care pacientul face febră mai mare de 38 timp de câteva zile consecutiv, e posibil să se fi ales cu o bronşită bacteriană care necesită tratament de specialitate şi monitorizare.

Desigur, trebuie precizat că vindecarea are loc odată cu eliminarea mucozităţilor care, de obicei, au o culoare alb-gălbuie. Pentru a accelera acest proces este nevoie de expectorante”, a precizat dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatru.

Taguri articol: medic primar pediatru copii fumat

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase