De cele mai multe ori, traumatismele coloanei vertebrale apar după un accident, în urma căruia se produce o fractură sau afectări importante ale coloanei vertebrale, în zona gâtului sau a spatelui.
Aceste traumatisme se produc fie prin dislocarea a două sau mai multe vertebre, fie prin fracturarea coloanei vertebrale sau ca urmare a întreruperii circulaţiei sangvine sau a unei presiuni pe coloană.Partea proastă este că acest gen de traumatism al coloanei vertebrale produce leziuni grave, atât prin complexitatea cazului, cât şi prin complicaţiile neurologice asociate care apar la numeroase leziuni cervicale şi în fracturile toraco-lombare.
„Traumatismele vertebrale sunt leziuni care pot implica fie măduva, fie vertebrele, dar şi ambele. Spre exemplu, sunt destul de frecvente leziunile centro-cervicale post-traumatice, care sunt o contuzie medulară, în mijlocul măduvei cervicale, care apar cu diverse ocazii, prin loviri. Aceste traumatisme sunt extrem de grave, în funcţie de amploarea leziunilor medulare. Pacientul poate avea chiar şi tetrapareză.În cazul acestor bolnavi, se fac mai întâi tratamente cortico-terapice, dacă este vorba despre o leziune toracală-medulară. Când vorbim deja despre o fractură şi de os, acea fractură sau bucăţelele de os din fractură pot lovi măduva spinării”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Bogdan Davidescu, medic neurochirurg.
Mai mult decât atât, eschilele osoase pot reteza măduva spinării şi atunci pacientul rămâne cu deficit neurologic. Uneori, însă, aceste deficite sunt pe viaţă, nu pot fi corectate. Altele, din fericire, sunt operabile, însă, totul este în funcţie de rezultatele ce privesc aspectul imagistic.