Femeile se confruntă lunar cu dismenoreea, cunoscută mai binesub denumireade crampe menstruale. Acestea sunt localizate, de obicei, în partea inferioară a abdomenului.
Deşi sunt normale, multe femei prezintă dureri foarte mari însoţite de simptome mai grave care, nu de puţine ori, necesită spitalizare şi pot fi semnul unei boli mai grave.
Durerile severe pot fi un semn de îngrijorare
Durerile menstruale sunt normale şi apar ca urmare a contracţiei musculaturii uterului. Ele pot să se manifeste cu puţin timp înainte de apariţia menstruaţiei şi cresc în intensitate în primele zile ale acesteia.
„Dismenoreea reprezintă un an-samblu de semne clinice dobândite din naştere. Acestea includ dureri ascuţite sau monotone localizate în partea de jos a abdomenului. Durerea se poate extinde către regiunea inferioară a spatelui şi către picioare”, declară dr. Mihaela Dobre, medic primar obstetrică-ginecologie.
Unele femei abia percep simptomele, în vreme ce altele le resimt mai mult din cauza contracţiilor uterine severe, astfel încât există „cazuri în care dismenoreea se manifestă prin stări de greaţă, ameţeli şi chiar leşin”, completează medicul. Nu de puţine ori, astfel de manifestări ale dismenoreei au determinat internarea de urgenţă a persoanelor în cauză, acestea necesitând perfuzare şi asistenţă medicală imediată. Medicul ginecolog atenţionează că este important de reţinut că dismenoreea este normală şi nu trebuie să ne îngrijoreze atâta vreme cât au fost excluse alte afecţiuni, precum endometrioza sau fibromul uterin, care ar putea fi cauza simptomelor grave.
Specialiştii recomandă femeilor care se confruntă cu simptomele grave ale dismenoreei să se prezinte la ginecolog deoarece în spatele acestora se pot ascunde afecţiuni care le pot pune în pericol sănătatea.