Dacă sforăiţi, vă simţiţi obosit sau somnolent în timpul zilei, nu întârziaţi să solicitaţi un consult medicului de familie. Este posibil să suferiţi de apnee obstructivă în somn, o boală gravă, dar simplu de tratat. Persoanele cele mai predispuse la această boală sunt pacienţii cardiaci, diabeticii, cei care au boli obstructive pulmonare sau oamenii care prezintă creşteri ale circumferinţei taliei şi gâtului, însoţite de sforăit. Totuşi, mai mult de un sfert dintre persoanele cu greutate normală suferă şi ele de această afecţiune.
Apneea obstructivă în somn este asociată cu simptome pe termen scurt. Pe timpul nopţii, puteţi avea sforăit persistent zgomotos, adevărate pauze de respiraţie, senzaţie de gâfâială sau sufocare, somn neodihnitor şi vizite frecvente la baie. Pe timpul zilei, pot apărea dureri de cap matinale, somnolenţă, capacitate redusă de concentrare, iritabilitate sau se poate întâmpla chiar să adormiţi la activităţi de rutină.
„Pe lângă aceste simptome, pacienţii mai pot prezenta tulburări de memorie şi concentrare, oboseală, reducerea vigilenţei, diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arterială, impotenţă şi tulburări ale libidoului, depresie. Consecinţele bolii se reflectă asupra aparatului cardiovascular conducând la hipertensiune arterială, angină pectorală, infarct de miocard, aritmii, insuficienţă cardiacă, accidente vasculare cerebrale, dar şi asupra aparatului respirator conducând la insuficienţă respiratorie cronică, hipertensiune arterială pulmonară, sistemului endocrin putând determina creşterea diurezei şi natriurezei nocturne“, explică dr. Elena Danteş, medic specialist în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Palazu Mare din Constanţa.
Medicii de familie, puşi în gardă
Potrivit specialiştilor, de la medicii de familie începe ideea de investigaţie şi tot la ei se sfârşeşte tratamentul. Medicul orelist este cel care caută afecţiunile ce ar putea favoriza apariţia apneei şi poate corecta chirurgical anumite malformaţii care o cauzează. În judeţul Constanţa există, în prezent, mai multe laboratoare unde se poate face tratamentul acestei afecţiuni. Cel mai important este la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu Mare, dotat cu poligraf şi polisomnograf. Un poligraf se găseşte şi la Spitalul Judeţean Constanţa, iar altele sunt disponibile în clinici şi spitale private din municipiul Constanţa.
Atenţie la primele semne
Somnolenţa este cauza dovedită la producerea a aproape un sfert din accidentele rutiere şi se face responsabilă de catastrofe industriale. Majoritatea accidentelor rutiere cauzate de somnolenţă se produc între orele 2 şi 6 dimineaţa şi între 14 şi 16 după-amiaza. Aceste ore corespund perioadei în care creierul este mai puţin alert şi mai predispus la somn. Şofatul pe timp de noapte creşte riscul de accidente de cinci-şase ori.
Conform ultimului studiu european, România se situează pe locul cinci, din 19 ţări europene, ca număr de accidente la volan cauzate de somnolenţă. Pornind de la aceste concluzii alarmante, Ministerul Sănătăţii a modificat normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, astfel că permisele de conducere nu vor mai fi eliberate sau reînnoite celor care suferă de afecţiuni neurologice grave, ci doar cu prezentarea unui aviz medical autorizat. Astfel, şoferii pentru care se dovedeşte că au sindrom de apnee în somn moderat sau sever pot conduce în continuare autovehiculele rutiere dacă fac dovada că tratează această afecţiune.