OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tulburările de somn ar trebui tratate cu mai multă seriozitate, deoarece pot avea consecinţe destul de grave asupra sănătăţii dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Spre exemplu, dacă aveţi un somn întrerupt şi vă simţiţi extenuat în timpul zilei, aţi putea suferi de apnee în somn.
Persoanele cele mai predispuse la această boală sunt pacienţii cardiaci, diabeticii, cei care au boli obstructive pulmonare sau oamenii care prezintă creşteri ale circumferinţei taliei şi gâtului, însoţite de sforăit. Cu toate acestea, dr. Doina Pîrîu, medic pneumolog în cadrul Centrului Medical Visamed din Constanţa, ne informează că 30% dintre persoanele cu greutate normală suferă şi ele de această afecţiune.
Potrivit dr. Pîrîu, boala este destul de uşor de recunoscut. „În general, pacienţii prezintă întreruperi ale respiraţiei în timpul somnului, sforăie puternic, au un somn agitat şi se trezesc extrem de obosiţi”, spune medicul. În plus, cei afectaţi sunt excesiv de somnoroşi în timpul zilei, au tulburări de me-morie, deficienţe de atenţie şi lipsă de concentrare din cauza perioadelor de privare de somn.
Ce boli poate cauza un somn întrerupt
Boala se manifestă printr-o întrerupere a fluxului de aer, iar pacienţii cu apnee au perioade repetitive de sufocare bruscă în timpul somnului, ne spune dr. Doina Pîrîu. Peri-oadele de întreruperi ale respiraţiei duc la scăderea oxigenului în sânge pe parcursul nopţii, lucru care afectează în special creierul şi inima.
„Chiar dacă, până acum, în ţara noastră nu i s-a acordat suficientă importanţă, apneea în somn poate avea urmări grave. Bolnavul poate suferi tulburări ale ritmului cardiac, hipertensiune arterială, accidente ischemice cardiace, accidente vasculare cerebrale, tulburări metabolice precum obezitatea sau diabetul zaharat, dar şi agravări ale simptomelor la pacienţii cu boli obstructive pulmonare”, explică medicul.
Dr. Pîrîu a menţionat că boala nu trebuie ignorată, deoarece provoacă oboseală cronică ce poate duce la somnolenţă la volan şi accidente rutiere sau chiar la moarte subită în somn prin infarct şi accident vascular cerebral.
„Prin somnolenţă diurnă excesivă, sindromul de apnee în somn netratat poate avea consecinţe vitale pentru pacient, iar dacă acesta este angajat ca şofer pe mijloacele de transport în comun, controlor de trafic aerian sau în alte meserii în care o decizie greşită poate face victime inocente, riscurile sunt incalculabile”, a precizat pneumologul.
Mai mult, cercetări recente sugerează că riscul de accidente rutiere este de 13 ori mai mare pentru şoferii care suferă de acest sindrom, iar până la 16% din totalul accidentelor se corelează cu apneea în somn.
Totodată, alte studii arată că aproximativ 33% dintre bolnavii de apnee obstructivă în somn au avut un accident rutier în ultimii 5 ani.
Unde te poţi testa la preţ redus în Constanţa
Apneea în somn poate fi diagnosticată extrem de simplu, susţine dr. Doina Pîrîu.
„Există un aparat poligraf care se montează seara, pacientul doarme cu acest aparat la do-miciliu şi îl returnează a doua zi. Parametrii înregistraţi sunt fluxul de aer naso-bucal, efortul toracic, saturaţia oxigenului în sângele arterial, sforăitul şi poziţia corpului”, spune pneumologul. Medicul interpretează apoi datele obţinute şi stabileşte dacă există un sindrom de apnee în somn şi tipul acestuia.
Constănţenii care doresc să se testeze pot beneficia astăzi, dar şi săptămâna viitoare, de înregistrări poligrafice pentru depis-tarea apneei în somn la jumătate din preţul iniţial. Testările se fac la Centrul Medical Visamed, situat pe strada Căiuţi nr. 57 din Constanţa. Pacienţii trebuie mai întâi să se programeze telefonic la numărul 0721/285.696.
Campania se derulează şi pe parcursul săptămânii viitoare, între 19 şi 23 martie.