Potrivit specialiștilor, porii dilatați sunt o problemă frecventă şi reprezintă o consecință a activității excesive a glandelor sebacee, a îmbătrânirii, expunerii la soare și a altor factori care duc la producția excesivă de sebum, piele lucioasă și tendința de formare a punctelor negre.
Porii dilatați pot fi prezenți pe toată fața sau în așa-numită zonă T, aceasta incluzând fruntea, nasul și bărbia. Tulburările glandelor sebacee afectează cel mai adesea persoanele cu o combinație de piele grasă și cu tendință acneică. Dilatarea porilor poate avea o serie de cauze, care includ: producție excesivă de sebum - o producție crescută de sebum a glandelor sebacee poate duce la dilatarea porilor. Acest lucru este adesea legat de fluctuații hormonale, predispoziție genetică, stil de viață și alimentație.
O altă cauză este vârsta. Medicii spun că pe măsură ce îmbătrâniți, pielea pierde colagen și elasticitate, iar acest lucru poate face ca porii să pară mai mari sau mai dilatați. De asemenea, pe măsură ce pielea se subțiază din cauza vârstei, porii pot deveni mai vizibili. Același lucru se întâmplă și atunci când există anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau rozaceea, care pot cauza inflamație și acumulare de celule moarte, ceea ce poate bloca și dilată porii. Problema mai este întâlnită și în cazul utilizării de produse necorespunzătoare, respectiv a produselor de îngrijire a pielii pe bază de uleiuri foarte grase, care nu sunt adecvate pentru tipul dumneavoastră de piele și pot duce la blocarea porilor și la dilatarea acestora.