31 Octombrie 2024
26 accesări
1 comentariu

În fiecare zi, oamenii pierd până la o sută de fire de păr, aceasta fiind o situaţie normală, complet fiziologică, urmată, apoi, de un proces de recreștere şi regenerare. Pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor, atât bărbaţi cât şi femei, încep să îşi piardă părul, proces asociat îmbătrânirii.

Căderea părului poate apărea, însă, şi în contextul unor boli specifice, precum probleme tiroidiene, diabet, lupus, dar şi în timpul terapiilor farmacologice, un exemplu fiind chimioterapia. Alţi doi factori cu care ne confruntăm tot mai des în secolul XXI şi care pot fi motivul pierderii firelor de păr sunt stresul și alimentația deficitară. În prezent, se cunosc mai multe tipuri de alopecii, din care vom aminti câteva. De exemplu, alopecia androgenă este ereditară. Cu alte cuvinte, dacă în familie există o persoană care se confruntă cu alopecie, genetic s-ar fi putut transmite mai departe. Zona în care se manifestă alopecia androgenă este cea fronto-parietală, aceasta fiind necicatricială şi presupune pierderea treptată a părului în zona respectivă. Vârsta de 20 de ani, în cazul bărbaţilor, este momentul crucial la care se poate manifesta alopecia. La femei, se poate manifesta pe fondul sindromului ovarelor polichistice, în general după vârsta de 40 - 50 de ani, când este posibil să se observe subţierea firului de păr de la nivelul întregului scalp.

Alopecia areata este de natură autoimună, cronică şi inflamatorie. Deşi este mai frecventă în rândul femeilor, ea poate apărea şi la bărbaţi. Potrivit medicilor, afecțiunea este caracterizată prin apariţia unor plăci de formă circulară la nivelul scalpului, unde părul lipseşte în totalitate. Mai trebuie amintită și tricotilomania, adică dorinţa obsesivă a psihicului unei persoane de a-şi smulge părul din scalp, sprâncenele sau genele, în ciuda încercării de a se opri. Din aceste cauze, oamenii care suferă de această boală prezintă, în majoritatea cazurilor, zone extinse de chelie.

În alopecia areata, de exemplu, medicamentele cele mai utilizate pentru blocarea (auto)agresiunii matricei capilare sunt cortizonul (local sau sistemic).

Ca terapii complementare, a precizat Cerasela Brumă, specialist în dermopigmentare, se adaugă proceduri specifice precum cele cu laser, terapia PRP sau mezoterapia pentru căderea părului. Referitor la terapiile enumerate, aceasta va fi prezentă în data de 9 noiembrie, la restaurantul „Le Premier”, unde le va furniza celor interesaţi detalii despre aceste proceduri, în cadrul unui eveniment exclusivist de estetică și transplant de păr, organizat de clinica ACIBADEM din Turcia, la care va lua parte şi prof. dr. Abdullah Etöz.

Toate acestea în condiţiile în care, din păcate, nu există măsuri specifice de prevenire a alopeciei. Chiar şi aşa, există câteva gesturi simple pentru a proteja sănătatea părului şi a scalpului: evitaţi coafurile care implică împletituri sau benzi elastice strânse, mai ales dacă părul vă este deja slăbit; întotdeauna spălați și uscați părul ușor, masând și tamponând uşor, în loc să-l frecaţi cu prosopul; nu depășiți frecvența cu care apelaţi la tratamente agresive (permanent, colorare excesivă, decolorare etc.); renunţaţi la fumat etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

31 octombrie
642910570446
⚖ Email; Operation 1,8208484 BTC. Go to withdrawal >>> https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=57ef34715d466ef17b054186d3327cf7& ⚖

0jbbqs

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU