Tot mai mulţi constănţeni au fost diagnosticaţi în ultima vreme cu torsiune de testicule. Această torsiune testiculară sau mai exact torsiunea funiculului spermatic se manifestă prin răsucirea cordonului prin care testiculul este legat de abdomen. Ca urmare a acestei situaţii, apare blocarea aportului de sânge ce vine la testicul şi ulterior se poate ajunge infarctizarea şi chiar necroza în timp a acestuia Această afecţiune poate apărea la orice vârstă, dar în special în perioada prepubertară, având drept cauză mobilitatea exagerată a testiculului, ca urmare a unei dezvoltări exagerate a tunicii ce înveleşte testiculul şi cordonul spermatic.
Ca urmare, la o contracţie a muşchiului cremaster, cordonul spermatic se roteşte, torsionând vasele pe care le conţine. „Cauzele determinante sunt, în general, incomplet cunoscute. S-a incriminat contracţia reflexă a cremasterului, creşterea presiunii abdominale şi contracţia muşchilor peretelui abdominal, apoi s-au invocat masturbaţia, eforturile violente, traumatismul direct sau mişcările coapselor, încrucişarea picioarelor. Totuşi, din punct de vedere anatomic sunt posibile două forme de torsiune testiculară: torsiunea superioară extravaginală şi torsiunea inferioară sau volvulusul în care testiculul se răsuceşte în jurul axului său. Desigur, şi testiculul ectopic se poate răsuci, simptomatologia fiind asemănătoare, cu particularitatea că fenomenele de peritonism sunt foarte accentuate, ceea ce duce la confuzia cu hernia strangulată”, a declarat pentru „Cuget Liber” dr. Mioara Georgescu, medic primar Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.
Simptomatologia torsiunii testiculare este dominată, în special, de apariţia bruscă a unei dureri testiculare de intensitate mare, urmată de mărirea de volum a hemiscrotului respectiv, iar uneori cu înroşirea tegumentului, însoţită câteodată de greaţă sau greaţă şi vărsături.
La palpare, a precizat medicul, testiculul, epididimul şi cordonul spermatic sunt mărite ca volum, dureroase, iar după câteva ore scrotul devine roşu, edematiat.
„Ecografia Doppler color arată vascularizaţia testiculului şi precizează diagnosticul de torsiune testiculară prin absenţa circulaţiei sanguine a testiculului. Aceasta se studiază comparativ cu testiculul contralateral.
Ecografia nu precizează în procent de 100% torsiunea, de aceea se impune explorarea chirurgicală a testiculului în situaţiile de diagnostic ecografic incert sau când nu există posibilitatea efectuării ecografiei”, a explicat specialistul.
Această explorare trebuie să se facă, însă, din timp, deoarece se ştie că peste şase ore de la torsionare, circulaţia sanguină a testiculului este compromisă, ceea ce impune extirparea testiculului.
De menţionat faptul că părinţilor trebuie să li se aducă la cunoştinţă posibilitatea îndepărtării testiculului nevascularizat şi torsionat.
În concluzie, părinţii trebuie să aibă grijă ca în cazul apariţiei oricărei dureri la nivelul scrotului, însoţită de fenomene locale, să se prezinte de urgenţă la medic.