Mult timp, regimul bazat pe consumul de lapte a fost recomandat bolnavilor de ulcer gastric. Studiile recente arată însă că laptele nu are drept efect neutralizarea acidităţii ci, din contră, are tendinţa de a mări producerea de sucuri gastrice. Totuşi, la unele persoane, laptele pare să aibă un efect calmant. Nu este nevoie să se renunţe la consumul de lapte, atât timp cât acesta face parte dintr-un regim echilibrat, care include toate grupele de alimente.
„S-a considerat că fragmentarea alimentaţiei în 5-6 mese zilnice este benefică pentru bolnavii de ulcer. Prin urmare, se recomandă trei mese echilibrate pe zi şi adăugarea a două gustări, dacă acest lucru are drept efect reducerea durerii.
De asemenea, condimentele, care sunt de obicei interzise bolnavilor de ulcer, nu ar trebui excluse decât dacă nu sunt tolerate. În plus, se pare că ulcerul este mai frecvent la persoanele al căror regim este sărac în fibre alimentare.
Reducerea hipersecreţiei acide şi vindecarea leziunilor gastrice se pot face prin evitarea alcoolului şi tutunului, a meselor abundente, a băuturilor care conţin cafeină. De reţinut că gustările luate prea târziu pot determina hiperaciditate în timpul nopţii.
Deşi suntem într-o perioadă de post, pacienţii trebuie să includă o sursă de proteine (lapte, carne, ouă, brânză) la fiecare masa sau gustare”, a precizat dr. Cosmin Popa, medic specialist gastroenterolog în cadrul centrului medical Gastromond.