11 Decembrie 2018
896 accesări
0 comentarii

Aţi început să strănutaţi, aveţi nasul înfundat, secreţii nazale, gât iritat? La acestea se adaugă febra şi durerile de cap? Dacă aveţi toate aceste simptome, atunci este clar că aţi răcit sau aveţi o infecţie virală uşoară şi autolimitată a tractului superior (nas, gât) întâlnită cel mai frecvent toamna şi iarna.

Specialiştii Centrului Medical „Iowemed” au declarat că, în general, răcelile şi virozele respiratorii se vindecă după 7 - 10 zile. Medicul pediatru şi medicul de familie sunt cei care stabilesc dacă este nevoie de tratament medicamentos sau nu şi când şi cum se administrează. Pentru a-i ajuta pe cei mici să treacă mai uşor peste răceală, ne folosim, în primul rând, de alimentaţie.

„La răceală, cel mai bine merge o supă călduţă de pui. Ghimbirul, alături de miere şi lămâie, reprezintă un mare ajutor în calmarea simptomelor. Legumele şi fructele de sezon ajută la combaterea stărilor asociate cu răcelile şi virozele respiratorii, alături de portocale şi rodii (bogate în vitamina C). Apoi, gutuile, merele, nucile, sfecla roşie, hreanul, păstârnacul, cartofii, gătite cât mai simplu, conţin vitamine şi minerale preţioase, care ajută organismul să facă faţă asaltului virusurilor şi bacteriilor. Mai ales în cazul copiilor care au urmat tratament cu antibiotic, o porţie mică de murături în saramură (lăsate în apă la desărat) şi o porţie de chefir, conţin probiotice naturale, care sunt de folos pentru restabilirea echilibrului florei intestinale”, au declarat medicii. Aceştia au precizat că foarte importantă în răceală este hidratarea, deci beţi cât mai multă apă! Apoi, urmează odihna care este obligatorie, camera se aeriseşte des, copiii trebuie să stea acasă (nu se merge la creşă, grădiniţă, şcoală, atât pentru propria protecţie, dar şi pentru a evita infectarea colegilor şi a cadrelor didactice).

Cadrele medicale de la „Iowemed” spun că foarte important este să ne spălăm mâinile cât mai des cu apă şi săpun şi să se folosească măştile medicale la debutul răcelii şi al virozelor respiratorii.

Spălatul pe mâini este cea mai simplă, dar şi cea mai eficientă metodă de a ţine germenii la distanţă, iar când nu aveţi la îndemână apă şi săpun, folosiţi gelul antibacterian.

Spălatul pe mâini devine cu atât mai eficient dacă folosiţi un săpun antibacterian în locul unuia normal. Din păcate, nu putem întotdeauna să ne spălăm pe mâini. Ca urmare, dacă vă aflaţi pe stradă, în parc, la ţară, în excursie şi nu aveţi la îndemână apa şi săpunul, puteţi să apelaţi cu încredere la gelul antibacterian. Acesta nu doar că hidratează pielea, dar şi o păstrează catifelată, faţă de săpunuri, care, adesea, usucă mâinile. Totodată, gelul dezinfectant lasă o senzaţie plăcută pentru că miroase frumos, se usucă rapid şi nu este lipicios.

În plus, atunci când sunt răciţi, îmbrăcaţi potrivit copiii şi ieşiţi cu ei la aer curat, măcar într-o scurtă plimbare prin parc. Reţineţi, însă! Nu este indicat să-i duceţi în locuri închise, foarte aglomerate şi nu supraîncălziţi copilul sau camera. Îmbrăcaţi-i astfel încât să se simtă lejer şi să nu transpire.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU