Laparoscopia a devenit o practică foarte des utilizată de către medici în ultimi ani, în mai multe intervenţii chirurgicale, cum ar fi chirurgia de urgenţă (apendicectomia, ulcerul perforat), colecistectomia, hernia ombilicală, excizia chisturilor de ovar, chirurgia bariatrică (chirurgia obezităţii). În plus, aceasta tinde să devină o practică generală în chirurgia eventraţiilor, varicocelului, herniilor inghinale, chirurgia ginecologică, chirurgia colonului şi a rectului.
„Laparoscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă care se realizează prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumentar de specialitate. Un instrument subţire, numit laparoscop, este introdus în cavitatea abdominală şi oferă chirurgului o imagine extrem de clară din interiorul cavităţii abdominale. În prealabil, se insuflă gaz inert, dioxid de carbon, care ridică peretele abdominal şi creează o cameră de lucru deasupra viscerelor abdominale. Camera trimite imagini din interiorul corpului la un monitor în sala de operaţie”, a declarat dr. Mihai Hriţcu, medic specialist chirurg.
Avantajele chirurgiei laparoscopice sunt inciziile mici, în consecinţă o traumă minimă pentru peretele abdominal, dar şi caracterul minim invaziv şi durerea minimă după operaţie. Totodată, laparoscopia aduce un beneficiu cosmetic apreciabil, atât datorită mărimii inciziilor, cât şi a suturii estetice realizate, a spitalizării reduse şi reintegrării socioprofesionale rapide. Desigur, ca în orice intervenţie pot exista şi dezavantaje.
Medicul a precizat că pacienţii cu afecţiuni respiratorii ar putea să nu tolereze pneumoperitoneul (insuflarea de gaz în cavitatea abdominală). Totodată, poate apărea necesitatea de conversie la chirurgia deschisă în caz de complicaţii sau imposibilitatea de a rezolva leziunea pe cale laparoscopică.