Cazuri numeroase de tuberculoză au fost semnalate în special în zonele rurale, izolate, unde accesul la informaţie este relativ limitat, potrivit Ministerului Sănătăţii. De exemplu, în zona cea mai afectată, sunt aproximativ 114 cazuri la 100.000 de locuitori, iar geografic numărul cel mai mare de pacienţi este în partea de est, de vest şi de sud.
Dat fiind faptul că o parte dintre simptome pot fi puse pe seama unor alte afecţiuni, medicii recomandă efectuarea analizelor încă de la primele motive de suspiciune şi, în cazul confirmării diagnosticului, începerea de îndată a tratamentului de specialitate.
„România are cel mai mare număr de pacienţi cu tuberculoză raportat anual la nivelul ţărilor europene. Cel mai des tuberculoza este localizată la plămâni, însă ea poate afecta şi pleura, oasele sau ganglionii. Înainte de a trata, este importantă prevenţia, iar primii paşi sunt asigurarea igienei personale şi a spaţiului în care locuim. Diagnosticul tuberculozei este stabilit prin teste specifice de laborator, care se fac pe proba recoltată din expectoraţie. Până nu demult, era necesară o perioadă de aproximativ patru luni pentru primirea rezultatelor, însă, în prezent, diagnosticul poate fi stabilit în câteva zile”, declară dr. Victor Olsavsky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.
Există două tipuri de tuberculoză, în funcţie de răspunsul la tratament. Primul tip este tuberculoza sensibilă la medicaţie, adică acea formă de care te poţi vindeca în aproximativ şase luni, prin urmarea corectă a tratamentului recomandat de medic. De cealaltă parte vorbim despre tuberculoza multidrog rezistentă (TB MDR) - versiunea mai severă a bolii care implică o perioadă de medicaţie de până la doi ani.