Foarte interesant acest articol. De citit mai ales pentru barbati!
Foarte multe accidentede circulaţie se petrec din cauză că şoferii aţipesc la volan.Potrivit specialiştilor, majoritatea accidentelor rutiere cauzate de somnolenţă se produc între orele2 şi 6 dimineaţa şi între 14 şi 16 după-amiaza, aceste ore corespunzând perioadei în care creierul este mai puţin alertşi mai predispus la somn.O mare parte din persoanelecare adorm la volan prezintă sindromul de apnee în somn.Acest lucru a impus necesitatea intro-ducerii obligativităţii testării pentru apnee în somn pentru toţi şoferii. Măsura a fost deja introdusă în legislaţie. Mai mult decât atât, sindromul de apnee în somn poate predispune o persoană şi la alte afecţiuni ale sănătăţii.
Constanţa a găzduit, la sfârşitul săptă-mânii trecute, un workshop dedicat medicilor de toate specialităţile, preocupaţi de identificarea şi reducerea riscurilor induse de sindromul de apnee în somn. Evenimentul, organizat de Spitalul privat MEDSTAR 2000, a reunit specialişti din întreaga ţară, care au avut ocazia să facă schimburi de păreri şi experienţe.
„Spitalul MEDSTAR 2000 Constanţa vine în sprijinul pacienţilor prin prezentarea unei teme de mare actualitate - sindromul de apnee în somn, prin implicaţiile pe care acesta le produce celorlalte organe.A devenit un subiect de actualitate această afecţiune, pentru că şoferii au nevoie de un certificat medical special. Conform Ordinului nr. 1.255 din 2015, toţi şoferii, nu numai cei profesionişti, vor trebui, atunci când dau examen pentru obţinerea permisului de conducere sau atunci când reînnoiesc permisul auto, să îşi facă evaluarea somnului dacă sunt predispuşi de a avea sindromul de apnee în somn”
- explică dr. Doina Pîrîu, medic specialist pneumolog, cu competenţă în managementul general al tulburărilor respiratorii din timpul somnului, şi coordonatorul laboratorului de somnologie din cadrul Spitalului MEDSTAR 2000.
O boală tratabilă,dar nevindecabilă
Potrivit acesteia, boala, deşi este gravă, este tratabilă şi nu îngrădeşte pacientului dreptul de a avea permis auto.
„Iniţial, pacienţii vor completa un chestionar de somnolenţă şi, în funcţie de rezultatele acestuia, vor fi îndrumaţi către un laborator de somn, pentru a-i verifica dacă suferă de această boală sau nu. Normativa prevede că, dacă au apnee de somn moderată sau severă, vor trebui să se trateze pentru această afecţiune. Practic, diagnosticul de apnee de somn nu marginalizează persoana respectivă, deci nu i se ia şoferului permisul de conducere. Boala este tratabilă şi şoferii trebuie să facă dovada că se tratează”
- mai precizează dr. Doina Pîrîu.
Sindromul de apnee în somn produce o fragmentare a somnului, iar pacienţii respectivi nu dorm cum trebuie, nu au un somn normal, odihnitor şi sunt somnolenţi. Această somnolenţă se observă în orice formă de activitate, nu numai la volan, şi este însoţită şi de scăderea vigilenţei, a capacităţii de concentrare. Pot apărea tulburări de comportament, depresie şi de inducere a altor patologii, cum ar fi cele cardio-vasculare sau neurologice. De asemenea, poate apărea şi sindromul metabolic sau chiar obezitate.
Cum îţi dai seamacă ai apnee în somn
„Primul semn care apare este sforăitul, dar nu toţi pacienţii care sforăie au sindrom de apnee în somn. Pacientul cu apnee în somn nu îşi dă seama că are apnee în somn şi atunci cei din anturajul pacien-tului, acea persoană care doarme cu el, observă că are pauze de respiraţie în timpul somnului. Ceea ce simte pacientul este că a avut un somn neodihnitor, s-a trezit din somn şi este foarte somnolent, îl doare capul - are cefalee matinală, are tulburări cognitive, de concentrare, devine iritabil, irascibil”
- spune medicul specialist.
Sindromul de apnee în somn se diagnostichează prin înregistrarea unei nopţi de somn a pacientului într-un laborator de somn. Acesta este conectat la un aparat care înregistrează pauzele în respiraţie, sforăitul, poziţia corpului, saturaţia oxigenului şi frecvenţa cardiacă, permiţându-i astfel medicului să observe sindromul.
„Tratamentul presupune folosirea unui aparat care deschide căile aeriene ale pacientului care sunt colabate în sindromul de apnee în somn. Boala este tratabilă, pacienţii îşi recapătă capacităţile normale, dispare somnolenţa, dispare această scădere a concentrării şi vigilenţei, practic pacientul redevine un om absolut normal. Totuşi, pacientul trebuie să ştie încă de la început că această boală nu se vindecă, el trebuie să doarmă în fiecare noapte cu acest aparat, minimum cinci ore pe noapte pentru o calitate bună a somnului”
- completează dr. Doina Pîrîu.
Pentru informaţii suplimentare sau programări, puteţi apela numerele de telefon 0241/638.251, 072-MEDSTAR, 0722/574.250.
Foarte interesant acest articol. De citit mai ales pentru barbati!
sa inteleg ca inainte de a lua permisul trebuie sa merg la doctor sa ma testeze de apnee? alte drumuri, alti bani cheltuiti
Pentru problema sotului dumneavoastra va puteti adresa doamnei dr. Doina Piriu, pe care o gasiti la Spitalul privat MEDSTAR 2000 din Constanta. In cadrul spitalului exista si un laborator de somnologie, unde se pot face teste suplimentare. Pentru informaţii suplimentare sau programări, puteţi apela numerele de telefon 0241/638.251, 072-MEDSTAR, 0722/574.250. Va multumim si va asteptam si cu alte intrebari.
As dori sa stiu ce as putea face ptr sotul meu,sforaie noaptea ingrozitor. Ce ma sfatuiti sa fac ptr inceput,la ce medic(ce specializare)sa-l trimit. Multumesc mult.