200284026-001.jpg
În majoritatea cazurilor, starea de oboseală poate fi combătută destul de repede printr-un simplu somn odihnitor. Cu toate acestea, oboseala prelungită, care nu răspunde la tratamentele obişnuite, poate fi semnul unei afecţiuni serioase.
Medicii sunt de părere că persoanele care acuză stări de oboseală pe o perioadă mai lungă de timp nu ar trebui să mai amâne vizita la doctor. Specialiştii spun că epuizarea poate reprezenta simptomul unei boli destul de grave. Somnolenţa se poate caracteriza prin dificultate de trezire dimineaţa, senzaţie puternică de somn în timpul orelor de muncă, probleme de memorie, iritabilitate, anxietate şi poate fi însoţită de lipsa poftei de mâncare.
În situaţia în care vă confruntaţi frecvent cu stări de oboseală şi uşoară depresie, cea mai plauzibilă explicaţie poate fi o tiroidă „leneşă”. Hipotiroidismul se declanşează atunci când glanda nu produce suficienţi hormoni tiroidieni, metabolismul devine lent, iar funcţiile organismului sunt încetinite. Urmările pot fi creşterea în greutate şi intensificarea stării de epuizare. În acest caz, sunt recomandate testele hormonale şi de sânge, prin care poate fi evaluată funcţia tiroidei, iar pentru a regla situaţia, ar putea fi nevoie şi de un supliment medicamentos.
Lipsa de energie poate fi cauzată şi de diabet
Persoanele care suferă de diabet zaharat au un nivel foarte ridicat de zahăr în sânge, care nu poate trece în celulele organismului pentru a putea fi convertit în energie. De aceea, în ciuda consumului suficient de alimente adecvate, organismul rămâne fără energie.
Dr. Doina Catrinoiu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, spune că „orice boală cronică se manifestă, într-un fel sau altul, prin oboseală, la fel şi diabetul”. Cu toate acestea, dacă oboseala este persistentă, ar fi indicat să solicitaţi ajutorul medicului specialist.
Tratamentul pentru diabet presupune, în primul rând, schimbarea modului de viaţă, modificarea dietei, terapia cu insulină, exerciţii fizice dar şi utilizarea anumitor medicamente care au rolul de a stimula organismul să proceseze nivelul de zahăr în mod corect.
Oboseala fără motiv, simptom al bolilor de inimă
Dacă te cuprinde oboseala în timpul activităţilor de zi cu zi, cum ar fi mersul, urcatul scărilor sau aspiratul, activităţi pe care înainte le efectuai fără probleme, ar fi cazul să îţi verifici inima. În plus, extenuarea fizică şi psihică poate fi şi semnul unei tensiuni prea ridicate.
„În procent de peste 90 la sută, hipertensiunea este cauzată de stresul exagerat pe care îl resimţim toţi la ora actuală, dar şi de lipsa unei vieţi sănătoase, o alimentaţie adecvată sau a exerciţiilor fizice. Toţi aceşti factori duc la o astenie fizică cronică, cefalee, ameţeli şi tulburări de echilibru”, explică dr. Belgin Salim, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Medicii au constatat că şi alergiile alimentare nedepistate pot fi cauza stărilor accentuate de oboseală. Dacă aceste stări se intensifică după mese, ar putea să indice prezenţa unei uşoare intoleranţe la alimentele consumate.
Sfatul experţilor este renunţarea la produsele alimentare care dau o stare de somnolenţă la un interval de 10 până la 30 de minute de la ingerarea lor.
Stările de oboseală pot fi semnul apneei în somn
Somnolenţa exagerată este justificată doar în cazul în care aţi petrecut mai multe nopţi albe la rând sau dacă nu aţi respectat orele de somn. Cu toate acestea, dacă dormiţi suficient şi tot vă simţiţi obosiţi, ar trebui să vă testaţi pentru a afla dacă suferiţi de sindromul apneei în somn. Această afecţiune a aparatului respirator se manifestă prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului.
„Boala este destul de uşor de recunoscut. În general, pacienţii prezintă întreruperi ale respiraţiei în timpul somnului, sforăie puternic, au un somn agitat şi se trezesc extrem de obosiţi”, dr. Doina Pîrîu, medic pneumolog în cadrul Centrului Medical Visamed din Constanţa.
Medicul mai spune că cei afectaţi sunt excesiv de somnoroşi în timpul zilei, au tulburări de memorie, deficienţe de atenţie şi lipsă de concentrare din cauza perioadelor de privare de somn.