Discopatia lombară reprezintă denumirea generică a suferinţei coloanei vertebrale lombare, în care pot fi afectate în ordinea gravităţii, musculatura paravertebrală, discurile intervertebrale, vertebrele, rădăcini ale măduvei spinării sau chiar măduva spinării.
Simptomele afecţiunii debutează la adultul tânăr cu dureri intermitente lombare, apărute după efort fizic, care de obicei cedează în stare de repaos, aplicare de căldură local sau la administrare de antialgice, miorelaxante.
„Pe măsură ce solicitările coloanei lombare se acumulează, discul intervertebral prezintă modificări degenerative din ce în ce mai mari, putându-se ajunge, în final, să îşi schimbe structura şi poziţia anatomică şi comprimând rădăcinile măduvei spinării, ceea ce se manifestă prin dureri puternice, iradiate pe membrele inferioare. Acesta este stadiul de hernie de disc, în care pacienţii ajung de obicei la neurolog şi în care este necesară investigarea RMN pentru stabilirea exactă a stadiului bolii şi excluderea altor cauze”, ne-a declarat dr. Bogdan Apostolescu, medic neurolog.
Specialistul a subliniat că începând cu acest stadiu pot apărea complicaţii cum ar fi durerile, care nu cedează la tratament, apoi compresia persistentă a rădăcinilor spinale, cu afectarea sensibilităţii sau forţei musculare a membrelor inferioare, compresia măduvei spinării cu tulburări vegetative de tip incontinenţă urinară şi fecală, disfuncţii genitale etc.
În acelaşi timp, este extrem de importantă prevenirea bolii, întrucât aceasta se poate agrava dacă pacientul nu are grijă de el. Astfel, prevenirea se poate realiza prin evitarea suprasolicitărilor coloanei lombare sau întărirea musculaturii paravertebrale prin exerciţii specifice. În cazul celor cu suferinţe discale prezente, se impune evitarea ridicării de greutăţi mari, a ortostatismului prelungit (poziţia verticală, în picioare, a corpului), a vibraţiilor, a frigului, evitarea menţinerii coloanei lombare în poziţie încordată mult timp, precum şi respectarea tratamentului specific recomandat de medic.
„De asemenea, odată cu apariţia durerilor lombare se recomandă prezentarea la medicul de familie atât pentru a exclude patologia care mimează suferinţa discală, precum afecţiunile renale, articulare, cât şi pentru a fi evaluată necesitatea unui tratament medicamentos, eventual efectuarea semestrial a unor proceduri balneo-fizio-kinetoterapeutice”, a mai spus dr. Apostolescu.