Mii de constănţeni suferă la acest moment de diabet zaharat, care este un sindrom caracterizat prin valorile crescute ale concentraţiei glucozei în sânge (hiperglicemie) şi dezechilibrarea metabolismului. Mai trist, prevalenţa mondială a diabetului a crescut dramatic în ultimele decenii. În plus, numărul cazurilor de diabet zaharat de tip 2 a suportat o creştere mult mai rapidă, probabil din cauza creşterii prevalenţei obezităţii, a reducerii activităţii fizice şi a îmbătrânirii populaţiei.
„Persoanele cu diabet întâlnesc provocări care le afectează multe dintre aspectele vieţii de zi cu zi. Diabetul este o boală cronică şi evolutivă, iar individul cu diabet zaharat trebuie să accepte că poate dezvolta o mulţime de complicaţii. Aceşti bolnavi trebuie să ştie că ei sunt mult mai vulnerabili în faţa infecţiilor decât oamenii sănătoşi. Multe infecţii comune sunt mai frecvente şi mai severe la ei. Spre exemplu, hipertensiunea arterială poate accelera alte complicaţii ale diabetului zaharat, în special bolile cardiovasculare şi nefropatia (afectarea renală). Apoi, dislipidemia (modificările profilului lipidic-colesterol, trigliceride) necesită o îngrijire mai atentă în cazul diabeticilor. Mai departe, complicaţiile cronice ale diabetului zaharat pot afecta orice sistem şi sunt responsabile de majoritatea morbidităţilor şi de mortalitatea asociată acestei boli. Dintre acestea, amintim: retinopatia (afectarea ochiului), neuropatia, boala coronariană, boala arterială periferică, boala cerebrovasculară etc.”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Monica Grasa, medic specialist, diabet, nutriţie şi boli metabolice.
De asemenea, pacienţii cu diabet zaharat sunt de 25 de ori mai predispuşi să orbească, iar nefropatia diabetică este prima cauză de boală cronică de rinichi, în stadiul terminal. Totodată, frecvenţa bolilor cardiovasculare este cunoscută la pacienţii cu diabet zaharat. Absenţa durerii precordiale („ischemia silenţioasă”) este comună la pacienţii diabetici.
Ca urmare, un infarct miocardic se poate desfăşura fără durere, în cazul unui bolnav diagnosticat cu această afecţiune. Trebuie precizat şi că diabetul este cauza principală de amputaţie nontraumatică a extremităţilor inferioare.
Bineînţeles, şi frecvenţa bolilor cerebrovasculare este crescută la diabetici, aşa că verificarea neurologică periodică este absolut necesară dacă apar simptome precum vorbirea incoerentă, instalată brusc. Desigur, nu este de ignorat nici asocierea mult mai frecventă a diabetului zaharat cu alterarea funcţiei mintale, a mai spus medicul.
Totuşi, pacienţii diagnosticaţi cu diabet îşi pot controla această condiţie patologică, însă majoritatea evită, de fapt, adevărul, pentru că diabetul nu este deloc o boală uşor de gestionat, dacă nu ştii ce este de făcut. Pe de altă parte, mai există o problemă: numeroşi pacienţi se prezintă atunci când au complicaţii, care dau simptomatologie clinică. Este vorba despre polineuropatie sau când apar semnele clasice de dezechilibre, cu urinare frecventă, sete, dar în această situaţie, evoluţia diabetului are cel puţin zece ani.
Acestea sunt complicaţii cronice, care pot fi ţinute pe loc, a căror evoluţie poate fi oprită într-o oarecare măsură, dar nu există, în niciun caz, posibilitatea ca aceste complicaţii să dispară.