Atunci când discul vertebral se deteriorează şi se suprasolicită, ca urmare a unor traumatisme sau a unui tonus muscular neadecvat, apare discopatia.
Pe lângă durere apare şi contractura musculară severă care provoacă durere puternică şi imobilizează bolnavul. Dacă hernia ajunge la rădăcina nervoasă şi o comprimă apar parasteziile care sunt caracterizate de furnicături la nivelul membrelor şi dispariţia unor reflexe. În cazuri grave poate apărea pareza, respectiv paralizia. Cea mai concludentă investigaţie pentru această afecţiune este rezonanţa magnetică nucleară.
„Tratamentul are ca obiective combaterea durerilor, a contracturii musculare, descărcarea mecanică a coloanei vertebrale, restabilirea controlului mişcării şi evitarea recidivelor. Este indicat repausul pe un pat dur, culcat pe o parte, cu genunchii îndoiţi la piept. Pentru bolile acute se recomandă repausul total între 2 şi 4 zile. În regimul alimentar se recomandă consumul alimentelor cu puţine calorii, iar ca medicaţie se pot prescrie antiinflamatoare şi analgezice. Tratamentul balnear este indicat la sfârşitul fazelor acute, când organismul se calmează, iar acesta poate preveni recidivele. Se recomandă hidrokinetoterapia în bazine cu apă termală, alături de aplicaţia cu nămol. Curele acestea sunt indicate o dată, de două ori pe an”, menţionează, dr. Magdalena Dumitrescu, medic specialist recuperare.